Csiszolt felületek és ívek adják a Hollywood Hills House megjelenésének egyediségét

Egy amerikai tervezőiroda építette a Hollywood Hills House névre keresztelt rezidenciát egy fákkal borított hegyoldalra, Los Angelesben, melyet egyszerű vakolattal és nagy felületű üvegtáblákkal borítottak kívülről. Egy zenész számára tervezett otthon a Nichols Kanyon elhagyatott szomszédságában épült, mégis pár percre a Hollywood Striptől. A tervezés folyamán figyelembe vették a terep jellegzetességeit, hogy az elkészült épület szervesen beleolvadjon az enyhén lankás hegyoldalba. Az épület különböző felületei optimálisak a légáramlat, a természetes fény és a napvédelem szempontjából is. Az alsó szint jellegét az erős beton falak és a fából készült bejárati ajtó és garázs kapu adja. Az első szint legmeghatározóbb elemei a nagy üvegtáblák, melyeknek köszönhetően az épület beleolvad a látképbe. Az üveg homlokzat így megfelelő átlátszóságot biztosít, de mégis védi az ott lakók magánszféráját. A legfelső szint mozaikos külsejét a betont utánzó sima gipsz falak és az acél váltakozása adja. Vastag oszlopok biztosítják a felső szintet, melyek közül néhány a környező fák fölé emelkedik. A fenntartható működtetés jegyében az épületre napelemet helyeztek, mely egyrészt a ház szükséges áramellátását biztosítja, másrészt a vízmelegítő rendszert is fűti. A telek tereprendezése és parkosítása is figyelembe veszi a környezettudatos szemléletmód elvárásait.

Forrás: dezeen.com