Egy japán építész stúdió több generációs, vegyes használatra szánt házat épített Tokió Toshima negyedében, mely nemcsak lakást biztosít a családnak, hanem erkélyeket és irodákat is találhatunk az épületben. A ház kialakítását a fák felépítése inspirálta: egy központi törzsből ágaznak el a különböző helyiségek, a fák ágait és leveleit megidézve. „Az volt a célunk, hogy egy szerves felépítést alakítsunk ki, melyet ugyanúgy a különféle helyiségek és beton dobozok tagolnak, mint egy fa esetében a lombkoronát az ágak és a levelek.” – nyilatkozta a tervező. A házat alkotó betonelemeket úgy „halmozták” egymásra, hogy megfelelő nyílások alakuljanak ki a teraszok és az ablakok számára. A homlokzatok nyílásait fehér betonkeret szegélyezi. A földszint a garázsnak ad helyet, illetve egy utcára nyíló irodának. A hátsó részen egy erkély található, melyhez szintén kapcsolódik egy kisebb iroda és egy mosdó. Egy pár önálló apartman és a nagymama számára kialakított lakás található az első néhány beton tömbben. A fő lakótér pedig eloszlik a többi szinten felfelé. Az épület közepén (törzsében) található szobák közötti üres térből kilátás nyílik az ég felé. A központi szobák nagy ablakokkal rendelkeznek, melyek kellő napfényt engednek be, ugyanakkor megőrzik a magánélet intimitását is. A belső terek nagy részét látszóbeton falak, padló és mennyezet alkotják. Emellett fa és bőr borítást is alkalmaztak, hogy picit melegebb tónust kölcsönözzenek a szobáknak. Számos szobából nyílik erkély, mely így a belső tér egyfajta kitágítása is egyben. Egy külső lépcső vezet fel a tetőkertre, mely az épület központját adó szobának a sarkain fut körbe.

Forrás: dezeen.com