Dél Texasban található a Confluence Park, ahol a szoborszépségű pavilonok nemcsak díszei a térnek, hanem megfelelő árnyékot nyújtanak a napsütésben, ugyanakkor segítenek összegyűjteni az esővizet viharok idején. Egy sziklaszirt tetején elhelyezkedő park gyönyörű rálátást biztosít arra a pontra, ahol a San Pedro Patak beletorkollik a San Antonio folyóba. Az 1,2 hektáron elterülő közpark helyet ad egy osztályteremnek, a fő pavilonnak és három kisebb, ugyanolyan virágszirom pavilonnak. A park beszédes elnevezése (confluence, magyarul összefolyás, egybefolyás) utal arra a törekvésre, hogy az ide látogatók jobban megértsék a San Antonio folyóhoz kapcsolódó vízgyűjtő terület funkcióját. A torkolatban hallható folyók “zenéje” nagymértékben meghatározta a park kialakítását, a pavilonok megformázását és a tájképbe való beillesztését is. A park központi eleme a 22 beton sziromból álló fő pavilon, mely így egy hatalmas árkádsort formáz. Az elemek helyszíni előregyártással készültek, és innen emelték őket a helyükre. Éjszaka olyan fényszórókkal világítják meg a pavilont, melyek szinte észrevétlenül ágyazódnak be a betonelemekbe. A fő pavilonnal szomszédos az Estella Avery Oktatási Központ. A betontábla falakkal határolt helyiséget nagy, fazsindelyes forgóajtókon keresztül lehet megközelíteni, teteje pedig – elhelyezkedésének köszönhetően – pázsittal borított. Itt kapott helyet egy napelem is, mely az épület energiájának 100 %-át biztosítja.

Forrás: dezeen.com