A Heatherwick Studio a fantasztikus 2,4 hektáros parkot az Arup mérnöki irodával és New York-i MNLA (Mathews Nielsen Landscape Architects, P.C.) tájépítészeti mérnöki irodával közösen építette.

A Little Islandet két híd köti össze a szárazfölddel. A park a manhattani West Side-on, Chelsea-ben található, közel a High Line déli végéhez. Több mint 540 méternyi ösvény kanyarog a parkban, kilátók és előadóterekkel, köztük egy amfiteátrummal.

A Little Island tulajdonképpen gombaszerű betonból készült oszlopok összessége, amelyek különböző magasságban elhelyezve hullámzó felszínt hoznak létre. Heatherwick az oszlopok ötletét a régi 54-es móló cölöpjeiből merítette, amelyek a mai napig kiállnak a vízből és nem utolsó sorban az itt élő halaknak szaporodási helyet biztosítanak.

Az egyenként akár 350 tonnát is elbíró cölöpöket 61 méterrel a víz alatt, mélyen a sziklába fúrták. A Little Island előregyártott betonelemeit 39 különböző zsaluforma felhasználásával állították elő, majd uszályon szállították a helyszínre. Az előregyártott elemeket pedig egy monolit betonalap köti össze. A cölöpök teteje előregyártott „szirmokból” áll, amelyek hat méter széles, földdel teli tartályokat alkotnak.

Az MNLA 400 különleges növényfajt és 100 fafajtát telepített a parkba, illetve a látogatók számára hatalmas gyepfelületet alakítottak ki, ahol kedvükre napozhatnak. A New Yorkban őshonos keményfából és fehér akácból készült lépcsők vezetnek fel és le a dombos tájon.

Little Island három előadó helyszínnel rendelkezik, köztük a 700 fős amfiteátrummal, amelynek színpadát fából készült padok ölelik körbe. A parkban található egy központi tér is, amely 3500 ember befogadására alkalmas, valamint egy intimebb, 200 fős spoken-word színpad. A színpadok összes backstage létesítményét a móló alatt alakították k.

Heatherwicknek nyolc évig tartott a projekt megvalósítása. Az eredetileg Pier 55-nek nevezett projektet először 2014-ben javasolták, és a médiamogul Barry Diller és felesége, Diane von Furstenberg divattervező voltak a legfőbb támogatói.

Az építkezés 2016-ban kezdődött, de egy évvel később a helyi politikai lobbi eredményeként leállították. Majd 2019-ben újrakezdődött az építkezés, Little Island néven.

Forrás:  dezeen

Fotók:   Timothy Schenck