Gyermekeinknek gyakran nem könnyű elmagyarázni a legalapvetőbb dolgokat sem, azonban akkor még nehezebb a feladatunk, ha olyasmiről fogalmazódik meg a kérdés, ami még számunkra is bonyolult. Ilyen például a beton. Tudjuk, hogy manapság már nem csak építkezéseknél használják, tudjuk, hogy különböző típusai vannak. Ezen kívül mit ismerünk még róla? Asztalos István, a CeMBeton elnökségi tagja ezt a problémát megragadva segít válaszolni a kérdésekre.

„A beton titka” címmel készült írás valóban olyan érdekességekkel szolgálhat, amelyek a laikusok számára eddig az ismeretlenség homályába vesztek. Arra kérdésre, hogyan is betonoztak száz éve, valószínűleg alig páran tudnák a választ, de ha egy modern építkezésről lenne szó, akkor sem számíthatnánk sokkal jobb eredményre. Asztalos cikkéből viszont ilyen érdekes, és hasznos információkat tudhatunk meg. Megismerkedhetünk a transzportbetonnal, és a feldolgozásához szükséges eszközökkel, mint a mixer, a betonpumpa, vagy az úgynevezett vibrátor.

a_beton_titka_montazs_2

Az építkezés folyamata mellett persze az is nagyon érdekes, hogyan is készül a beton. Erre a kérdésre valószínűleg mindenki fejében van egy válasz, miszerint kavicsból, homokból, cementből és vízből áll a beton. Vagy mégsem? Bizony nem, mert ma már adalékszer nélkül nem használnak fel betont, és ezek a szerek képlékenyebbé vagy épp folyósabbá teszik a világ második leggyakrabban használt anyagát. Ezeknek köszönhetjük például az öntömörödő betont is, amelynek különlegessége abban áll, hogy nem igényli a vibrátoros tömörítést. A betont egy örökéletű anyagnak hisszük, pedig megfelelő utókezelés nélkül jó pár évvel csökken az élettartama. A teljes cikket itt olvashatják.