Az angol Lancaster University kutatói nem meglepőbb dolgot állítanak, mint hogy a betont meg lehet erősíteni a sárgarépából és más gyökérzöldségekből nyert nanorészecskékkel. Az előzetes kutatások azt mutatják, hogy ezen zöldségek rostjaiból nyert nanorészecskék alacsony költségráfordítással tudják jelentősen növelni a beton szilárdságát. Mindez azért bír óriási jelentőséggel, mert ezzel a technológiával a jövőben jelentősen csökkenteni lehet a cementgyártásból származó szén-dioxid kibocsájtást, az energia fogyasztást, és egyúttal kevesebb cementre is lesz szükség. Az újszerű beton gyártásához szükséges gyökérzöldség rostok élelmiszeripari hulladékból származnak. Az új összetételnek köszönhetően a mechanikai és szerkezeti tulajdonságait tekintve is jobb minőségű lesz a beton. Az elképzelés szerint az erősebb betonnak köszönhetően kevesebb anyagra lesz szükség ugyanakkora épület kivitelezéséhez.

forrás: dezeen.com