A kínai székhelyű stúdió 10 tervezte Qinchang falu közösségi házát. Az épület monolit betonból épült, ami valósággal játszik az ívek geometriájával és a motívumokkal, melyek a helyi hagyományos és jellegzetes, félig földalatti lakóházak eleme.

Az épületegyüttes két részre tagolható: a keleti oldalra, melyet tágasabb terek és ”közösségibb” atmoszféra jellemez, illetve a nyugati oldalra, ami intimebb, földhözragadtabb és könnyedebb hangulatot sugall.

Míg a nyugati szárny főként nonprofit közösségi szolgáltatási programoknak és szertartásoknak ad otthont, a keleti oldal a helyi kisvállalkozások, valamint kulturális és szabadidős programok bemutatására összpontosít, beleértve a helyi mezőgazdasági termékeket és kézműves ajándéktárgyakat árusító boltot, egy kis kávézót, egy éttermet, egy galériát, valamint egy gyermekkönyvtárat.

Az épületkomplexum az itt élő közösség számára egyszerre nyújt lehetőséget a szabadidő hasznos eltöltésére és üzleti tevékenyégre, a vidéki közösség gazdasági és kulturális újjáélesztésének innovatív és fenntartható módon adva teret.

Az egyes épületek közötti hatalmas terek teljes átjárhatóságot biztosítanak az egész épületben, a központi multifunkcionális nyitott tér pedig minden korosztály számára helyet biztosít társadalmi és szabadidős tevékenységekhez is.

A legnagyobb tömegű, egyszintes étteremépület a campus délkeleti sarkán helyezkedik el, a falu főutcájához legközelebbi részén. A keleti oldalon lévő kétszintes épületben pedig egy kis galéria is található, amely az utca felőli oldalra és az udvarra is nyílik, ezen kívül itt helyezkedik el a könyvtár és olvasóterem is, ahol a gyerekek egy intelligens rendszeren keresztül QR-kódot szkennelve kölcsönözhetnek könyveket!

Az északi oldalon található egyszintes épület a helyi mezőgazdasági termékek, valamint a falusiak által készített kézműves termékek bemutatására és értékesítésére szolgál, míg közvetlenül az épület déli homlokzata felett, az udvarra néző, fedett boltíves tornác padjaival nézőtéri ülőhelyként szolgál a kosárlabdameccsek megtekintéséhez és egyéb rendezvényekhez.

Forrás: designboom

Tervező: studio 10

Fényképek vagy Fotók: Chaos Zhang