BETON FESZTIVÁL 2018 beszámoló – Vízre szállt a Fesztivál!

Immáron negyedik alkalommal, azonban első ízben az Európa Hajón került megrendezésre 2018. október 3.-án a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivál. A rendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, építő-, és építészmérnököket, valamint a betont, mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan. Ezt tudhattuk meg az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is. A program első két előadása, a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhelyt elkerülő szakasz – építésével kapcsolatos részletekbe is.

Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel. Ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, ahol az oktatók mellett, egy közelmúltban végzett, már gyakorló építőmérnök fejtették ki tapasztalataikat. A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette, hogyan lehet a betont esztétikummá formálni egy épület megjelenésében, vagyis milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében? Ezt a témát több előadó is körbejárta különféle aspektusból.

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállítás, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több, mint építészeti alapanyag.

Szintén a hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdették ki a Minden építés alapja pályázat nyerteseit is. A szervezők idén is több kategóriában adtak át díjat. A pályázat beszámolóját itt tekintheti meg.

A fesztiválról készült képek megtekinthetőek az alábbi képgalériában.