A helyi Roth Architecture stúdió egy organikus formájú kreatív labort épített Tulumban betonból és pálmafából, amelynek formáját véleményük szerint a „természet művészi akarata” vezérelte.

Az irodaként és alkotótérként működő épületet az organikus, szabálytalan, mégis harmonikus formák jellemzik, amelyeket maga a természet ihletett.

A Roth Architect által tervezett Fab Lab stúdió nem csupán egy építészeti remekmű, hanem egy olyan kreatív tér, amely az innováció és a művészet találkozásának ad helyet. Az épület megjelenése egyedülálló, de a különlegesség nem csak a külső dizájnban rejlik; hangsúlyos az építészetének betoncentrikus megközelítése is. Az épület magas fokú funkcionalitásában és esztétikai vonzerejében is a beton az egyik főszereplő. A Roth Architect csapata mesterien játszott a beton egyediségével és annak formálhatóságával, létrehozva egy olyan épületet, amely egyszerre szilárd és kifinomult. Az épület külső burkolatában a beton falak geometrikus mintázatai és textúrái összehangolódnak a környező természettel, egy összhangban lévő egységet teremtve.

Az irodák független épületekként helyezkednek el, így alkalmazkodva a helyszínhez. A központi modul kanyargó formában emelkedik ki, dinamikus vizuális hatást keltve.

A vasbetonból és acélból készült Fab Lab keskeny szerkezete végigkanyarodik a dzsungeles helyszínen, néhány helyen egészen a fák köré tekeredve, a törzsek a néhol a belső tér felé tekintenek.

A Fab Lab belső tereiben a betonfalak és oszlopok további építészeti érdekességekkel vannak kombinálva, létrehozva egy dinamikus és inspiráló környezetet. Az áttetsző üvegfelületek és a beton közötti kontraszt a térérzetet kitágítja, miközben a természetes fény behatolását is maximalizálja.

Az ajtók és ablakok olyan mintákat és formákat alkotnak, amelyek a fák leveleire vagy a dzsungelben fellelhető  rovarok szárnyaira emlékeztetnek.

A belső terekben szövött fatörzseket, indás kupolákat, nyitott átriumokat illetve élő fatörzset is találhatunk, a betonpadlóba pedig ültetőágyást mélyesztettek, amelyet a helyi dzsungel növényeivel ültettek be, így téve valóban izgalmassá és természetközelivé az atmoszférát. Az irodákban számos betonpad és asztal is található.  

A Roth Architect által tervezett Fab Lab stúdió nem csak egy épület, hanem egy olyan alkotás, amely a beton építészeti lehetőségeit egyesíti a művészi kreativitással. A stúdió koncepciója és kivitelezése új távlatokat nyit az építészeti tervezés terén, bemutatva, hogy a beton nem csupán szilárd alapanyag, hanem inspiráló építészeti eszköz is lehet.

Forrás: Dezeen

Építészet és fotók:  Roth Architecture