Ezt az olaszországi Velencében található 16 méter hosszú íves hidat a Zaha Hadid Architects csapata építette meg a svájci ETH Zürich egyetem, az incremental3D és a Holcim közreműködésével.

A híd 53 db előregyártott, vasalatlan üreges betonelemből áll, amelyek mindegyike egyenként 500 réteg 3D nyomtatott betonból készült.

A környezettudatosság jegyében az üreges szerkezet célja az anyagfelhasználás csökkentése, míg a voussoir-stílusú építés és a vasalatmentesség a híd könnyebb szétszerelhetőségét és újrafelhasználhatóságát szolgálja.

Az elemek összeépítése során sem használtak semmilyen vaslatot, habarcsot vagy ragasztót, sőt utófeszítést sem alkalmaztak. Az egyes elemeket kizárólag a gravitáció tartja össze, azok közé mindössze csak neoprén párnákat helyeztek, hogy azokkal szabályozzák a súrlódás és a feszültségkoncentráció szintjét.

A betonelemeket már eleve úgy tervezték meg és helyezték el, hogy az összeépített szerkezet úgy alkosson boltívet, hogy semmilyen megtámasztásra ne legyen szüksége.

A projekttel a tervezők azt szerették volna demonstrálni, hogy a 3D-nyomtatott betonelemek közvetlenül szerkezeti elemként is alkalmazhatóak, amennyiben vasalatlan falazatú rendszerként tervezik meg azokat.

Forrás: Dezeen

Tervező: Zaha Hadid Architects

Fotók: naaro