Lehet, hogy elsőre szörnyű ötletnek tűnik, de egy barkácsolást kedvelő gépészmérnök úgy döntött, hogy megalkot egy olyan asztali számítógépet, amelyet egy betonból készült számítógép-házzal burkol.  Az alkotás Carter Hurdtól származik, aki egyébként az autóiparban dolgozik. A közelmúltban a TikTok-on osztott meg egy videót a beton PC-jéről, amelyet azóta 2,6 millióan láttak.

Hurd eredetileg áprilisban osztotta meg alkotását a YouTube-on, azzal tréfálkozva, hogy összefüggést lát a PC teljesítménye és a súlya között: minél nehezebb a számítógép,  a teljesítmény is annál erősebb is lesz.

„Tényleg úgy gondolom, hogy ez a titka annak, hogy gyorsabbá tegyem a számítógépemet” – suttogta Hurd a videóban.  Az igazi oka amiért megépítettem a számítógép-házat az volt, hogy a brutalista építészet inspirált. A fő célom az esztétikum volt, azt szerettem volna, hogy úgy nézzen ki, mint egy műtárgy: olyasvalami, mint amit például a District 9 című film űrhajóján találsz.”

A beton számítógép-ház megépítése öt órát vett igénybe. A beton formázásához egy öntősablont kellet készítenie. „Valami sima dolgot kell használni, hogy a beton ne tapadjon bele” – mondta.

Hurd ezután kénytelen volt bepiszkolni a kezét, mivel a betonkeveréket a sablonba kellett helyeznie. A légáramlás érdekében 3D-nyomtatott műanyag lyukak garmadáját helyezte el a betonházba. Ettől kezdve 48 órát kellett várnia, hogy a beton megszilárduljon.

Ami a PC-t illeti, Hurd az eBay-en vett egy régi E32 ThinkStationt, amelynek kialakítása alkalmasnak tűnt, hogy a betonházba a csúszhasson.  Az alkotási folyamat közben azonban egy kihívással szembesült:  a forma eltávolítása után Hurd észrevette, hogy a tok betonfelületének egyes részei megrepedeztek vagy szétestek. Ezt a problémát úgy orvosolta, hogy lecsiszolta az egész házat, majd hozzáadott némi tömítőanyagot a felületek polírozásához. Hurd megmérte a beton PC-je súlyát, összesen 25,5 kg-t nyomott!

„Ez csak egy volt a sok barkácsprojekt közül, amelyeket a múltban csináltam” – tette hozzá. „Csináltam egy palacsintát kinyomtató robotot, egy akváriumból készült számítógépet, egy gombából termesztett robotot és még sok mást.”

Forrás: PCmag

YouTube: my Concrete PC

Fotók: Carter Hurd