A görög építész iroda elsősorban a sérült látszóbeton homlokzat helyreállításával és a belső terek teljes átalakításával újította meg az épületet, amelyet a stúdió a brutalista építészet ritka mintapéldányaként említ. Az irodaházat eredetileg az 1970-es években építette egy fenyőerdőben a neves görög építész, Alexandros Tombazis.

Az épületnek a közelmúltban új tulajdonosa lett, aki mély tiszteletét fejezte ki az épület iránt, egyrészt mivel az épület a város egy meghatározó történelmi darabja, másrészt pedig a különleges kontrasztja miatt, melyet környező fenyőerdővel alkot.

Batzios szerint a felújítás erkölcsi kihívás volt. Stúdiója szerette volna saját kézjegyét az épületen hagyni, azonban nem akarta megváltoztatni annak arculatát és Tombazis eredeti tervét.

Az épület külső megjelenésének helyreállítása szolidabb, míg a belső átalakítás kifejezetten merész lett, hogy modernizálja a munkatereket és a látványelemeket.

Az első lépés az előregyártott látszóbeton elemek, a mintegy 40 000 négyzetméternyi felület, eredeti építészeti kiviteli terveknek megfelelő rekonstrukciója volt. A külső javítás két fázisban történt. Az első fázis a vasbeton szerkezeten keletkezett sérülések vizsgálatával és kijavításával kezdődött, majd ezután a homlokzaton található sárga festék eltávolítása és az erősen sérült felületek javítása következett. Ehhez az eredeti betonfelületek kémiai elemzése is szükséges volt, hogy egy megfelelő “cementalapú bőrt” alakítsanak ki rajta.

A belső térben a legjelentősebb változást az iroda bejárati részének újratervezése jelentette, egy drámai előteret és sétányt megteremtve, amelyet márvánnyal burkolt falak és vízzel teli medencék szegélyeznek. Megnyíltak a korábbi irodahelyiségek, illetve kibővült és multifunkcionálissá vált a rendezvénytér. A Tombazis terveit tiszteletben tartva, ezeket az átalakításokat az épület meglévő, rácsos elrendezése vezérelte, amelyet a brutalista kazettás ”waffellemezes” mennyezetek határoznak meg.

Az új bejárati területet nagyméretű márványlapok szegélyezik, ezzel is kiemelve a szerkezet brutalista tulajdonságait azáltal, hogy fényvisszaverő, kontrasztos, földszínű felületet alkotnak. A márványdekoráció más közösségi területeken is megtalálható, így például az iroda központjában spirálisan végigfutó lépcsőházon.

Az iroda bejáratánál két geometrikus pavilont építettek, amelyek a főépület leválasztott darabjait képezik.

Helli Pangalou tájépítésszel együttműködve helyreállították a terület eredeti fenyőerdőjét és számos ösvényt, futópályát és padot alakítottak ki. Egy nagy, nyitott pázsitos területet is létrehoztak, hogy tiszta előteret biztosítsanak az épületnek, amely kiemeli annak minden méretarányát és brutalista jellegzetességét.

Forrás: dezeen

Tervező:  Georges Batzios Architects

Fotók: Giorgos Sfakianakis