Az ETH Zurich kutatói a svájci Duebendorfban található Empa és Eawag NEST kutatóépületben mutatták be innovatív tetőszerkezetüket. A bonyolult, duplán ívelt betontetővel, könnyített bordás szerkezetű födémmel és öntanuló építési technológiával büszkélkedő új szerkezet a csapat közel egy évtizedes építészeti és fenntartható technológiákkal kapcsolatos kutatásait mutatja be.

A HiLo névre keresztelt legújabb NEST-egység, a középkori építési stílust a futurisztikus építési módszerekkel ötvözi. A kétemeletes épület a feltűnő betontetővel és az újszerű bordás födémrendszerrel a múlt építészetéből merít hatást, ám azt ultramodern számítógépes tervezési- és gyártási technikákkal fejlesztették ki.

A projekthez Philippe Block, az építészet és szerkezetek professzora, valamint Arno Schlueter, az építészet és épületrendszerek professzora által vezetett tudóscsoport ipari partnerekkel együtt azt vizsgálta, hogyan lehet a könnyűszerkezeteket, a hatékony építést és az intelligens, adaptív épületrendszereket együttesen kombinálni. A végső cél az volt, hogy csökkentsék az építőiparban a kibocsátást.

Az innovatív tető teherbíró képességét a jellegzetes ívelt geometriájából nyeri, amelyet beton szendvicsszerkezettel kombináltak. Ez a szerkezet két vékony vasbeton kéregből áll, amelyeket betonbordák és acél rácsszerkezet köt össze. A nagy mennyiségű zsaluanyag megtakarítása érdekében a tető flexibilis zsaluzattal épült, amelyre egy vékony membránnal borított, előfeszített hálós vaslás készült és lőttbeton technológiával betonozták.

A félemeleti födémek esetében a kutatók a lehető legkevesebb anyagot használták fel magában a szerkezetben. Azáltal, hogy síklemez helyett bordás merevítésű födémhéjat alkalmaztak, a szerkezet héjrendszere több mint 70%-kal kevesebb anyagot igényelt, mint a hagyományos vasbeton födémek. Emellett a digitális gyártási módszerek lehetővé tették a szellőző-, hűtő- és fűtőrendszerek beépítését a padlószerkezetbe, ami még nagyobb anyag- és térfogatcsökkenést eredményezett.

Tervező: ETH Zürrich

Forrás: designboom

Képek: Roman Keller