Városainkban a zöldterületek egyre inkább zsugorodnak, a hatalmas építmények, felhőkarcolók sokszor elveszik a teret a testet és lelket is tisztító zöldterületek elől. A természet kapuőrei a modern építészet követelményeit integrálva mégis olyan megoldásokat alkotnak, amelyek segítenek a betondzsungel zöld területének regenerálásában.

A Respyre egy innovatív csapat, akik a fenti probléma orvosolására egy olyan bio-receptív megoldást fejlesztettek ki, amelynek segítségével képes a moha megélni a betonon. A csoport egy saját receptúrát dolgozott ki, amely porozitásával, vízmegtartó képességével, mikroporózus textúrájával, savasságával és egyéb tápanyagok adagolásával  biztosít tökéletes életteret a moha számára.

A moha kiváló a zöld homlokzatokhoz, mivel a gyökerek helyett rizoidjai vannak. A rizoidok pedig nem pusztítanak, mint általában a növények gyökerei, hanem egyfajta ”ragasztóként” működnek, így tökéletes állapotban hagyják a homlokzatot.

A folyamat három lépése a keverés, öntés és felhordás. A kész termék könnyen alkalmazható meglévő szerkezetekre és hatékonyan beépíthető új építményekbe is, így költséghatékony megoldást nyújtva a természet városi környezetbe való beépítésére.

A megfelelő helyen kialakított bio-receptív beton elősegíti a moha spontán növekedését. A hozzáadott tápanyagokkal, valamint a természet által biztosított csapadék hasznosításával a moha nagyon gyorsan képes növekedni, és akár néhány hónapon belül beboríthatja a kívánt felületet, így segítve a városokat abban, hogy lélegezzenek.

Forrás:  designboom

Tervező és fotók: respyre