A Porto Alegre közelében lévő betonház felső szintjét látszólag egy hatalmas kőszikla tartja, amely úgy helyezkedik el, hogy közben egy százéves fügefa gyökereit védelmezi. A helyi Stemmer Rodrigues építész iroda által tervezett Casa Figueira – vagy is Füge Ház – egy modernista stílusú betonház Eldorado do Sulban.

Az otthon központi eleme a kinyúló második emelet, amely alatt a gépkocsibeálló kapott helyet, valamint átjárót képez a hátsó udvarra. Ezt a betontömeget hatalmas természetes kövek támasztják alá, amelyek megjelenésben is kontrasztot alkotnak a homlokzat sima, egységes felületével. A sziklaalakzat egyetlen pillért rejt, amely úgy helyezkedik el, hogy ne zavarja a közeli fügefa gyökereit, amely egyébként a ház névadója is volt egyben.

“Az elülső homlokzat kompozíciója az ellentétek harmóniája a beton merevsége és a nagyméretű szikla között, amely a hatalmas tömeg alátámasztását szimulálja és egy pillért rejt magában, tisztelegve a táj egy erős eleme előtt” – magyarázta Stemmer Rodrigues.

A homlokzat teljesen egységes képet alkot, a bejáratot csupán egy ívelt betonfal tagol és csak a fa garázskapu töri meg.

A földszinten Stemmer Rodrigues egy nyitott koncepciójú konyhát, egy nappalit és egy étkezőt alakított ki úgy, hogy onnan zavartalan kilátás nyílhasson a közeli vízpartra.

“Az utca felöli homlokzatot úgy terveztük, hogy blokkolja a déli szelet, így a kilátás az ellenkező irányba nyílhat, maximalizálva a vízzel való kapcsolatot, az energiahatékonyságot és a magánéletet” – mondták az építészek.

Az épület két oldalát teljes magasságban toló-üvegfalakkal alakították ki. Kívülről egy, a homlokzat síkján túlnyúló, időjárásálló acél előtető magasodik, amely megakadályozza, hogy a nap közvetlenül az üvegfelületekre essen.  A felső szint a vízparttal párhuzamos és négy hálószobát rejt. Az otthon északi oldalát ipe fával burkolták, amely egy hagyományos brazil fa fajta, amelyet élénk színe és tartóssága miatt nagyra becsülnek.

A főépülettől néhány lépésre található egy pavilon, amelyben nyárikonyha és egy étkező található.

Forrás: dezeen.com

Fotók: Marcelo Donadussi

Tervező: STEMMER RODRIGUEZ