A Fort Lauderdale Aquatic Center Dive Tower nyerte el a 2023 PCI* Awards legjobb egyedi megoldások Építészeti díját, amelyet az iparág egyik legmagasabb elismeréseként tartanak számon. Az épület, amelyet a Floridai Egyetem úszócsapata használ, egy újabb példa arra, hogy a betontechnológia lehetővé teszi az építészet számára, hogy újabb határokat feszegessen.

Távolról nézve a búvártorony a közeli óceánt imitáló ”hullámzó” ívekkel emelkedik az ég felé. A 9 szintes torony egy ikonikus szoborformát alkot, amely 15, 20, 24 és 27 méter magas toronyugró állásokat, valamint 1, 3, 5, 7,5 és 10 méter mély búvárplatformokat foglal magában.

Az épületnek nem csak a külseje figyelemre méltó, belülről is elegáns és letisztult. Az épület betonból készült falai nyugodt és barátságos légkört teremtenek.

Az előregyártott betonelemek alkalmazása bizonyult a leggyorsabb, legköltséghatékonyabb és legjobban kivitelezhető megoldásnak a torony tervezése és építése szempontjából, különös tekintettel a kritikusan fontos, rendkívül szigorú mérettűrések betartására.

A legfontosabb tervezési kihívások közé tartozott a rendkívül összetett szerkezeti geometria a három irányba tekintő ívekkel; valamint a szerkezetre vonatkozó korlátozó építési követelmények, hogy megfeleljen az olimpiai játékok toronyugró szabványainak.

A külső épületrészek előregyártott betonelemeit mind egyedileg gyártották. Minden egyes elem egyedi, amelyek sablonait számítógépes vezérlésű (CNC) gépen vágták ki a lehető legpontosabb eredmény érdekében.

 Az üvegszál-erősítésű beton (GFRC) építészeti panelek használata esztétikailag és szerkezetileg is előnyös volt. A GFRC könnyű súlya miatt tökéletes választás volt a három irányban ívelt, nagyon összetett geometriát tartalmazó építészeti kialakítás megvalósításához. Emellett a GFRC panelek jól illeszkedtek a projektben használt, anyagában színezett előregyártott betonelemekhez.

A tervezés során a környezetvédelemre is gondoltak. A beton, amelyet az építés során használtak, a legújabb technológiákat alkalmazva készült, ami lehetővé tette a károsanyag-kibocsátás csökkentését. Az épületbe telepített víztisztító rendszer, valamint a napelemek által biztosított energiaellátás tovább növeli az épület környezettudatos megközelítését.

A Fort Lauderdale Aquatic Center Dive Tower nemcsak a Floridai Egyetem úszó csapata számára jelent fontos épületet, hanem turisztikai vonzerő is lehet a környék számára. Az épületben található úszómedence és a bár kényelmes nyugalmat biztosít a sportolók és a látogatók számára egyaránt.

Az építészeti díj elnyerése nemcsak az épület alkotóinak, hanem a betontechnológiai iparág fejlődésének is mérföldkőként szolgál. Az épület az építőmérnöki szakma újabb győzelmét jelzi, amely az innováció és a kreativitás iránti elkötelezettség eredménye.

*PCI      Precast/Prestressed Concrete Institute – Amerikai Előregyártott/Feszített Beton Intézet

Forrás:                 PCI (Precast/Prestressed Concrete Institute

Építészet:            Justin Architects