A franciaországi Bretagne-ban, 1971-óta most először szenteltek fel új templomot . A templom fehér betonból készült, ami a portugál építész, Álvaro Siza kedvenc anyaga.

Ebben a templomban a fény költészete az épület szerves részévé válik. Pranlas-Descours, az akkori helyi várostervezési projektfelelős 2009-ben kereste meg Sizát és kifejezetten arra kérte, hogy építsen egy új templomot, amelyet egyszerre szántak szakrális épületnek és egy sokoldalú, a soknemzetiségű Morinais negyed életének teret adó helynek.

A  felszentelt Anastasis templom egy 400 négyzetméteres telken épült, egy régi kápolna közelében.  A 12 méter magas, 650 négyzetméteres alapterületű fehér épület már a Rennes-Redon autópályáról is látható.

A régi keleti templomokat idéző kerek hajóival az épület számos kihívást jelentett az építési során, beleértve a vasbeton tető helyszíni kivitelezését, amely 15 méteres has magassággal rendelkezik, és a fő fényforrást jelentő nagy karzatot foglalja magába.

Siza a nagy figyelmet fordított a környezettel való kapcsolódásra, hogy az embereket a benne rejlő misztérium felfedezésére invitálja: a földszinten többcélú terek találhatók, amelyek széles ablakokkal a közeli épületekre és a templomot körülvevő zöldterületre néznek.

Az épület fontos utalást tesz a vallási szimbolikára: csak úgy, ahogyan a jeruzsálemi Szent Sír-templom esetében is, csak az első emeletet meglátogatva lehet felfedezni az épület szívét, egy hatalmas, ablakok nélküli, kör alakú termet, 150 ülőhellyel, fehér márványpadlóval és tölgyfa bútorokkal. A hit itt építészetbe transzponálódik: a kerek terem az eget szimbolizálja, a négyzet alakú, felfüggesztett emelvény pedig, amely a karzatot, a fényforrást rejti, az emberiséget jelképezi. A csiszolt fémből készült nagy feszület spiritualitásra hív.

Forrás: floornature.com

Tervező: Alvaro Siza Viera

Képek: João Morgado