A New York-i Amerikai Természettudományi Múzeum (AMNH) várhatóan 2023. februárjában nyitja meg a nagyközönség előtt a Studio Gang által tervezett Richard Gilder Tudományos-, Oktató- és Innovációs Központot.

A már-már szoborszerű építmény átalakítja az egész eddig ismert múzeumi élményt! Minden korosztály számára inspirációt ad a tudomány és az oktatás irányába, teszi mindezt egy olyan időszakban, amikor a tudomány szerepe a társadalom legégetőbb problémáinak megoldásaira irányul.

A 230 000 négyzetméteres Gilder Központ összeköti a múzeum többi épületét, így négy háztömbön keresztül egy összefüggő izgalmas campus jön létre, ahogyan azt több mint 150 évvel ezelőtt elképzelték. A projekt így drámai módon testesíti meg a múzeum egyik alapvető üzenetét, miszerint „minden élet összefügg”. A Kenneth C. Griffin átrium egy magasba törő, négy emelet magas térként önt formát, amely a felülről beáramló természetes fényével tovább fokozza a nyitottság élményét és a Gilder Központ kapujaként is szolgál!

A Louis V. Gerstner, Jr. Collections Core háromemeletnyi kutatási és gyűjteményi teret alkot, amely bepillantást enged a múzeum több millió tudományos példányból álló gyűjteményeibe, valamint a tudományos felfedezések bizonyítékaiba.

Forrás:                 designboom

Tervező:              Studio Gang Architects

Fotók:                   Timothy Schenk