Az energetikai szektor innovációinak egyik legújabb és legígéretesebb képviselője az amerikai székhelyű Energy Vault Holdings, amely hamarosan befejezi a világ első EVx gravitációs energiatároló rendszerének építését. A kínai Rudongban, egy szélerőműpark szomszédságában elhelyezkedő vasbeton óriás egy rács- és ketrecszerű szerkezet, amely a hosszú távú energiatároló rendszerek közé tartozik.

Az Energy Vault EVx rendszere forradalmi megközelítést alkalmaz az energiatárolásban. A gravitációs energiatárolás alapelve az energia megőrzésének és későbbi visszanyerésének egyszerű, mégis hatékony módját kínálja. A rendszer lényege, hogy megújuló energiaforrásokból származó energiát használ fel nehéz tárgyak, jelen esetben betonelemek emelésére, majd amikor szükség van az energiára, ezek az elemek leereszkednek, mialatt a mozgásuk generátorokat hajt meg, így visszanyerve az eltárolt energiát.

A Rudongban épülő szerkezet nemcsak méretével, hanem technológiai fejlettségével is lenyűgöző. Az EVx rendszer magába foglalja azokat az emelőberendezéseket és vezérlőrendszereket, amelyek képesek az energia hatékony tárolására és felszabadítására. Ezek az emelők akár 35 tonnás betondarabokat is képesek mozgatni, amelyek a torony-szerű épület ”rácsszerkezetébe” kerülnek elhelyezésre. A rendszer rendkívüli rugalmasságot biztosít, hiszen az energia tárolása és felszabadítása gyorsan és hatékonyan történhet, az energiaigényeknek megfelelően.

Az EVx rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy nincs szükség ritkaföldfémekre vagy más, nehezen beszerezhető anyagokra, amelyek gyakran korlátozzák a hagyományos akkumulátoros energiatároló rendszerek elterjedését. Emellett az ilyen gravitációs rendszerek élettartama hosszabb lehet, és a karbantartási igényük is alacsonyabb, mivel kevesebb a mozgó alkatrész.

A Rudongban épülő projekt stratégiai jelentőséggel bír, hiszen Kína az egyik legnagyobb megújuló energia termelő a világon, és mivel az energiatárolás kulcsfontosságú a megújuló források integrálásában a nemzeti hálózatba. Az EVx rendszer segíthet stabilizálni az elektromos hálózatot, csökkentve az energiaingadozásokat, a hálózat megbízhatóságát pedig növelve.

Az Energy Vault innovációja így nemcsak technológiai szempontból jelentős, hanem gazdasági és környezeti előnyöket is kínál. A gravitációs energiatároló rendszerek hozzájárulhatnak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez azáltal, hogy lehetővé teszik a megújuló energiaforrások szélesebb körű felhasználását és az energiahatékonyság növelését Az EVx rendszer bevezetése új korszakot nyithat az energiatárolás terén, és példát mutathat a világ többi részének is. Ahogy az Energy Vault Holdings továbbra is fejleszti és telepíti ezeket az innovatív rendszereket, úgy válhat a globális energiarendszer fenntarthatóbbá és hatékonyabbá.

„Bár ez egy jelentős mérföldkő, a kínai munkánk még csak most kezdődik, hiszen a közelmúltban több gigawattóra gravitációs energiatároló kiépítéséről tettünk bejelentéseket, beleértve a kínai „Nulla szén-dioxid-kibocsátású parkok” kezdeményezést támogató projekteket is, amelyekben gravitációs energiatárolási technológiánkat alkalmazzuk” – mondta Robert Piconi, az Energy Vault elnöke. „Alig várjuk, hogy többet is elmondhassunk a gravitációs technológia globális bevezetéséről, mivel egyre nagyobb igény mutatkozik a hosszabb időtartamú energiatárolás iránt.”

„Ez a mérföldkő nem jöhetett volna létre az Egyesült Államok és Kína kollektív csapatai közötti példátlan együttműködés nélkül, mivel a világ két legnagyobb gazdasága egyesítette erőit az éghajlatváltozás jelentős kezelése érdekében” – teszi hozzá Eric Fang, az Atlas Renewable vezérigazgatója. „Az Energy Vault áttörést jelentő technológiája a küszöbön áll, hogy kritikus szerepet játsszon Kína tiszta energiára való áttérésének és a 30-60-as dekarbonizációs politikájának támogatásában..”

Összességében az Energy Vault Holdings rudongi projektje egy mérföldkő az energetikai iparban, amely bemutatja, hogyan lehet a gravitációs energiatárolást hatékonyan és gazdaságosan alkalmazni. Az EVx rendszer nemcsak technológiai bravúr, hanem egy olyan megoldás, amely jelentősen hozzájárulhat a fenntartható energia jövőjéhez.

Forrás: Concrete Products.com

Fotó:     Energy Vault Holdings Inc.