Skorba egy kis falu Szlovéniában, ahol egy döntött beton alapzat adja a szabadtéri kápolna tribünjét, amelyen egyszerű, száron álló ülőkék sorát helyezték el.

Az építkezés különlegessége, hogy a falu lakói nemcsak a megépítéséhez szükséges pénz előteremtésében segédkeztek, hanem sok óra önkéntes munkával annak kivitelezéséhez is hozzájárultak. A lakók ilyen mértékű érintettsége okán a tervező olyan dizájnt álmodott meg, mely nem igényelt rendkívüli pontosságot, vagy high-tech berendezést.

A kápolna egy fontos kereszteződésben helyezkedik el, ahol a falu főbb útjai találkoznak, és közel találhatóak a már meglévő közösségi terek is. A betonszerkezet egy addig beépítetlen terület közepére, egy füves lankába ágyazódik be. Egy keskeny betonösvény vezet keresztül a füves területen, mely összeköti a tribünt a szomszédos úttal. A lelátó enyhe lejtős kialakítása egyfajta védelmet nyújt a környezettől, és az ott lévők figyelmét is a központ felé irányítja. A középső sík terület körül 3 irányban ferde beton alapzat emelkedik, mely a tribünt és a kápolnát adja. A hófehér, tökéletesen sima beton felületek különleges látványt nyújtanak a lankás környezetben. A beton szépségét a zöld fű kiemeli, a fehér beton komplexum hívogatóan emelkedik ki belőle.

Forrás: dezeen.com