Az „Emeljülk meg a hidat” elnevezésű projekt 2013-ban vette kezdetét, New York Államban, Staten Island-en. Közel 6 év és 1,3 milliárd amerikai dollár kellett ahhoz, hogy a Bayonne híd magasságát 45 m-ről 64 m-re “megemeljék”.

Minderre azért volt szükség, mert a modern, XXI. századi konténerszállító hajók nem fértek el az alacsonyabb híd alatt. A feladat végrehajtására modern építési technikát alkalmaztak, ugyanis az új hidat a korábbi fölé építették, úgy, hogy azon közben zavartalanul zajlott a közúti forgalom. Az egyik projektvezető ahhoz hasonlította ezt az építészeti bravúrt, mintha “egy marathont futó emberen végeztek volna nyitott szívműtétet, futás közben”.

Bár az új hidat 2017 február 20-án átadták a forgalomnak, a projekthez kapcsolódó egyéb munkákat csak az idén, 2019-ben sikerül majd lezárni. A hátralévő munkák között szerepel a híd kiszélesítése, a modern közlekedési előírásoknak megfelelően. Ma ugyanis még csak egy-egy sávban közlekedhetnek az autók, mindkét irányban. A híd teljes befejezését követően 2-2 sávban bonyolódhat majd a forgalom, illetve lesz egy közös sáv a gyalogosok és biciklisek számára is.

Forrás: silive.com