A kínai Qinhuangdao partvidékén, ahol a szél és a tenger találkozik, áll a Vector Architects által tervezett különleges zenekápolna. A lenyűgöző épület nem csupán egy egyszerű koncertterem, hanem egy olyan műalkotás, amely az építészeti megoldások és az organikus formák mesteri ötvözetével kápráztatja el a látogatóit.

Az épület fő jellegzetessége a homorú formavilág, ami a környező tengerparti tájba tökéletesen illeszkedik. Ezek a homorú vonalak finoman simulnak a környező dűnék és hullámok ívéhez, mintha maga a természet alkotta volna az épületet. Ez a megközelítés a harmónia és az egyensúly keresése, ami a Zen filozófiájában is alapvető fontosságú.

A háromágú betonszerkezetet, amely a város főterének közepén helyezkedik el, zenei előadások intim tereként tervezték. Három homorú falát a pekingi Mennyei Császári Sírboltot körülvevő visszhangfal ihlette, amelyet suttogó falnak is neveznek, mivel íves formája nagy távolságokra továbbítja a hangot.

Az építészek e formavilág megteremtéséhez betont használtak. A beton nem csupán egy egyszerű építőanyagként értelmezhető ebben az épületben, hanem a koncertterem strukturális és esztétikai elemének egyaránt meghatározó elemeként. A szilárd és masszív beton kontrasztot alkot a homorú formákkal, és ezzel hangsúlyozza az épület egyediségét és erejét.

Az épület belsejében a beton még további szerepet kap. A letisztult belső terekben a látszóbeton minőségű falak és mennyezetek szépsége dominál, miközben a természetes fény áramlik be az organikus formájú ablakokon keresztül. Ez az egyszerűség és nyers anyagszépség segít a látogatóknak elmélyülni és meditatív állapotba kerülni.

A Vector Architects által tervezett kínai homorú zenekápolna nem csupán egy épület, hanem egy olyan mestermű, amely ötvözi az építészeti megoldásokat és a beton szépségét a természetes környezettel és a Zen filozófiájával, hogy egyedi élményt nyújtson mindazoknak, akik ellátogatnak ide.

Építészet:           Vector Architects

Fotók:                   Chen Hao, Arch-Exist Photgraphy

Forrás:                 Dezeen Architecture