A kínai Csungking város vidéki részén, található a WT Architects tervezte Joybo farm.  A különleges atmoszférájú mezőgazdasági komplexum több funkciót is ellát: van itt egy kör alakot formázó kereskedelmi terület, egy süllyesztett, csigát formázó zöldséges kert és egy vízzel körbe vett kávézó is. Még is, a farm talán legmarkánsabb épülete a beton nyeregtetővel ellátott mezőgazdasági ”Beton Pajta Múzeum”, amely egy rét közepén áll. A múzeum főként kőből és betonból készült, robosztusságát több erkély és terasz is tompítja.

A háromszintes épületnek nyers jellege van, amelyet felderít a meleg napfény, amely az átlós tetőablakokon keresztül jut be a belső térbe. Belül süllyesztett kör alakú padok szolgálnak csendes gyülekezőhelyként.

Egy kis patak körbe-körbe folydogál végig a területen, elválasztva a különböző funkciójú területeket, több félszigetet alkotva.

A pajta előtt egy emeletes szerkezet szolgál kilátóplatformként, amely a szomszédos patakra nyílik. A pajta mellett két kör alakú, üveghomlokzatú üzlethelyiség invitálja a látogatókat mezőgazdasági termékek vásárlására, amelyet egy két méter magas, ugyancsak köríves betonfal zár körül, amely követi a mező ívét és finoman érinti a folyót. A WT architects csapata olyan geometriát választott, amely szinte spirituális és ünnepélyes hangulatot teremt.

A múzeum mellett található a csiga alakú kert, amely fix ültetési ágyásokkal rendelkezik a zöldségek, virágok és gyümölcsfák számára, hogy virágozzanak és hervadjanak, és egész évben folyamatosan változó forgatókönyv szerint újuljanak meg. A kert csigaszerűen spirálozott, arra ösztönözve a látogatókat, hogy minél lassabban sétáljanak és eközben figyeljék a buja környezetet. Öt „csigacsáp” nyúlik ki a folyóhoz, mint egy pihenőplatform, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy megpihenjenek a víz közelében és élvezzék a természetközeliséget.

A kert padlóburkolataként fluoreszkáló köveket használnak, így olyan, mint ha egy csillagos égbolton sétálnánk, így az egész kert az univerzum egy galaxisára emlékeztet. A folyóparton lévő szentjánosbogarakkal együtt a világító kövek romantikus vidéki hangulatot teremtenek.

Egy kis vidéki pub-jellegű étterem-kávézót is találunk az egyik félszigeten. A keleti oldalon található bejáratot bambusz és parasztházak keretezik, míg a nyugati oldalt víz veszi körül. A déli oldal bőséges napfényt kap, míg az északi oldal a múzeum és a zöldségeskert felé néz.

A pub két különböző részből áll, amelyek más-más kapcsolatban vannak a környezetükkel. Az első épület három ferde tetőből áll, amelyek egyetlen szerkezetet alkotnak, míg a teljesen üvegezett homlokzatról kilátás nyílik a mezőre és a vízre. A második épületrészt két V alakú oszlopcsoport támasztja alá és a levegőbe emelkedik. Előttük pedig egy vízzel körülvett, süllyesztett kert található, amely nyáron grillezésre, télen akár tábortűzrakásra ad lehetőséget.

Forrás:  designboom

Fotók:  Arch-Exist

Építész: WT Architects