Kiváló ütemben, a tervek szerint halad az új pécsi vásárcsarnok kivitelezése. Az építkezés során a LAFARGE Királyegyházi Cementgyárának egyik „zöldcementjét” használják fel.

Az új pécsi vásárcsarnok megépítésének gondolata több mint egy évtizeddel ezelőtt megszületett, a jelenlegi épületkomplexum ugyanis már semmilyen szempontból nem igazodott a kor elvárásaihoz. A lakossági igényeket jobban kiszolgáló, a termelők és vásárlók között hatékonyabb kapcsolatot biztosító, a legújabb technológiai elvárásoknak, követelményeknek is megfelelni képes új épület kivitelezése 2020. július 31-én kezdődött meg. A tervek szerint – a műszaki átadás-átvételt és a használatbavételi eljárást követően – 2022 nyarán nyitja meg kapuit az 5625 négyzetméter hasznos alapterületű csarnok, amelyben mintegy 1900 négyzetméteren helyeznek el asztalokat.

A LAFARGE kezdetektől fogva elkötelezett a környezetvédelem, a fenntarthatóság, az innováció mellett, s e célokért nagyon sokat tesz a hétköznapokban is. 2050-re meghatározta a karbonsemleges üzemelést világszinten. Ehhez az ambícióhoz a Királyegyházi Cementgyár is csatlakozik, amely 2030-ra több mint 30%-kal kívánja csökkenteni a nettó CO2 -kibocsátást egy kilogramm cementre vetítve.

A vásárcsarnok építtetője is elkötelezett a zöld megoldások iránt. Ezért az új, impozáns épület alapozási munkáihoz a Királyegyházi Cementgyár CEM III/A 32,5 R-MSR típusú (EXPERT fantázianevű) cementjét használta. Ez kifejezetten alkalmas az olyan monolit szerkezetek létrehozásához, amelyek kémiai hatásokkal (pl. talajvíz) szemben is ellenálló. E cementtípus – amelyet az alapozási munkák során (pl. pillérek körüli kútalapozás, pontalapozás) használtak – előállítása során az egy tonnára jutó CO2 -kibocsátás lényegesen alacsonyabb (akár több mint 40%-kal), mint más magasabb klinkertartalmú termékeké.

A B. Build & Trade Kft. generálkivitelezésében megvalósuló épület monolit vasbeton szerkezetét a Tura Kft. mint alvállalkozó építi, míg a kivitelezéshez szükséges zsalutechnológiát a MEVA Zsalurendszerek Zrt. biztosítja. „Az a tény, hogy a MEVA környezettudatos, fát nem tartalmazó műanyag felpolírozott tábláival gyártott zsalurendszerével szép látszóbeton felületek készülnek, az »Építsünk zöldebben« üzenet tökéletes példája immáron Magyarországon is. Ezekkel a lépésekkel a monolit vasbeton szerkezetek építése során keletkező ökológiai lábnyom drasztikusan csökkenthető – mi is ezért dolgozunk” – mondja Botta-Dukát Mihály, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. ügyvezetője.

A falazat és zsaluzat megfelelő teherbírásához, valamint a látszóbeton felületek esztétikus megjelenéséhez szintén a cementgyár egy termékét vették igénybe. „Mindig büszkeséggel tölt el minket, ha olyan kiemelt helyi beruházásokhoz választják a LAFARGE cementet, mint a pécsi vásárcsarnok is. A CEM II/A-S 42,5 R egyik prémiumcementünket alacsony repedési hajlama és nagy kezdőszilárdsága miatt elsősorban teherviselő szerkezetek készítéséhez, valamint látszóbeton felületek kialakításához ajánljuk, emiatt tökéletes választás volt a pécsi vásárcsarnok nagy, látható beton felületének kialakításához” – jegyzi meg Hoffmann Tamás, a LAFARGE Cement Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója.

A vállalat legfontosabb céljai között szerepel az innováció és a fenntarthatóság, ezért a kisebb ökológiai lábnyom érdekében elsősorban a CO2 -kibocsátás csökkentését tűzte ki célul. A LAFARGE Királyegyházi Cementgyárában eddig közel 4,5 milliárd Ft értékben valósultak meg környezetvédelmi beruházások, ennek eredményeként az elmúlt 10 évben több mint 25%-kal csökkent a vállalat fajlagos CO2 -kibocsátása. „A LAFARGE-nál rövid távú környezetvédelmi terveink között szerepel például, hogy 2022-ben az együttégetésre szánt hulladékok (AF) hasznosításának aránya elérje a 90%-ot. Hisszük, hogy »A holnap nincs megírva, a jövő velünk épül«” – fejti ki Hoffmann Tamás.

A LAFARGE egy olyan fenntartható világ építésében elkötelezett, amely az emberek és a környezet számára is élhetőbb. Ösztönzi a zöld építkezéseket, támogatja a helyi közösségeket, rugalmasan áll hozzá ügyfeleinek egyedi igényeihez, továbbá szoros együttműködést ápol helyi oktatási és egyéb intézményekkel. A vállalat hosszú távú célja, hogy az innováció eszközeit használva korszerű eszközökkel, világszinten javítsa az emberek életminőségét.

(fotó: LAFARGE)