Minden építés alapja 2017 – Díjazott betonmunkák

Immár hagyományosnak mondható a „Minden építés alapja” pályázat nyerteseinek kihirdetése is a Beton Fesztivál keretében. A tavalyihoz hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett a kiírásnak, illetve a beérkezett pályamunkáknak a sokszínűségéből adódóan külön kategóriákban.
A díjazásban részesített pályamunkák szakmai értékelése

Betonépítészet Tervezőknek kategória

1. helyezett: Berecz Tamás, Ház és bútorok egybeöntve – családi ház, Siófok
Izgalmas, érdekes és irigylésre méltó. Az épület minden része, beleértve a bútorokat is, betonból készült, amely szinte reklámértékű. A beton felhasználása „inhumán” tereket hoz létre, ezért kővel és fával próbálja puhítani és enyhíteni ezt a világot a tervező. Az alaprajzon a háromszög alakú terek, szellemes és humoros világot teremtenek.

 

2. helyezett: Földes László, Látogatóközpont a gyulai Harruckern-Wenckheim-Almásy-kastélyban

Az épület berendezése nagyon színvonalas, minőségi és jól átgondolt a pályamű. Esztétikai értékei és a beton megjelenése is részletes.

 

3. helyezett a kategóriában nem került kihirdetésre. Különdíjat kap: Sárosi Anita, Csontváry Múzeum

Kiemelkedő, bravúros ötlet, elképesztő és egyszerű eszközökkel készült el a terv. Az alkotó kihasználja a teret és különleges térérzetet kelt. Építészetileg a belső és külső tere fantasztikus, izgalmas. Valóban egy igazán egyedi, Csontváry kiállításra alkalmas hely lehetne, hiszen az alkotásai más-más teremarányt kívánnak.  A képek bemutatása és a kiállítás egész dramaturgiája, a belső működések – ahogy végigvezetik a látogatókat – újszerűek, izgalmasak és érdekesek.

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak kategória

1. helyezett: Bődy Zoltán – A mechanokémiai aktiválás alkalmazása klinkertakarékos cementek előállításához

A mechanokémiai aktiválás alkalmazása klinkertakarékos cementek előállításához egy ésszerű fejlesztés. Interdiszciplináris ismeretek szükségesek. A fejlesztés jól szolgálja a fenntartható építés elvárásait

2. helyezett: Peták Anikó – Biomassza pernye alapú geopolimer hab fejlesztési alapkísérletek

A perlit különféle finomőrlésével kapcsolatos beton kiegészítő anyagai szinte gazdasági jelentőségűek lehetnek, ha a projekt megvalósítható. A pályázó kimondottan az ipari hulladékok felhasználásában látja e technológia hatékonyságának a növelését, egyben gazdaságosabbá tételének lehetőségét.

 

3. helyezett: Bencze Dániel – A Frissbeton Konzisztenciája

Az épületmagasságok növekedésével, valamint az elemek összetettségének fokozódásával a  konzisztencia és a konzisztencia eltarthatóság jelentősen hozzájárul az alkalmazott betontechnológiai módszer sikeréhez.

Egyetemi hallgatói kreatív kategória

E kategóriában különdíjban részesültek a pályázók.

 

Tóth Viktor- Függönyfalhoz rögzített perforált finombeton árnyékoló rendszer részlettervei

Nagyon szép, alapos, precíz, igényes és elegáns pályamű. A függönyfalhoz kapcsolódó árnyékoló rendszer csomópontjai rendkívül precízen kidolgozottak. Hihetetlen alapos technológiai és részletrajzi háttere van a munkának.

Korózs Dóra- Hangvető pad

Az okostárgy egyszerű működési elve a bele helyezett fém tölcsér formán alapszik, valamint annak jótékony hatásán, amit a hanghullámokra gyakorol. A két oldalt elhelyezett tölcsér negatívokba a telefont felülről lehet belehelyezni, ezzel felerősítve annak hangerejét. Szellemes, érdekes és jópofa dolog.  Egy adott helyzetben nagyon jó hangulatot teremthet.

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak kategória

 

1. helyezett: Horváth Attila   –   Aquaponia

A pályamunka egy aquaponia és étterem épületegyüttes, amelyet a baranya megyei Magyarhertelendre tervezett az alkotó, egy mesterséges tó partjára. Érdekes téma, és szépen kidolgozott pályamű. Precíz, jól átgondolt a terv.

 

2. helyezett: Sinka Bettina – Imperial Park – Lovasközpont, Bábolna

Leginkább grafikai szempontból, illetve letisztult építészete miatt szerepel a legjobb tervek között. Nagyon elegánsan alkalmazza a  betont, a kétféle panelt. Kulturált terv.

 

3. helyezett: Hauk Gergely  –   Diplomamunka/Zamárdi Vitorlás Klub & Vizimentő Egyesület

Precíz, jól átgondolt a terv. A pályázó óvja a természetet, minél kisebb beépített területet akar igénybe venni, ami mindenképpen kiemelendő tényező. Az elvesztett zöld területeket a tervező tetőn, illetve különböző homlokzati felületeken próbálja meg pótolni, amely szintén előremutató.

 

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek az alábbi képgalériában.