Minden építés alapja 2018 – Díjazott betonmunkák

A 2018-ban negyedik alkalommal kiírt „Minden építés alapja 2018” pályázat keretében összesen 20 pályamunka érkezett, amelyből két pályamunka nem felelt meg a kiíró által megfogalmazott kritériumoknak, így a Bíráló Bizottság a végső döntés meghozatalakor 18 pályázatot vett figyelembe, ugyanakkor az egyik „kizárt” pályázatot is értékelte a beton felhasználásának innovatív kísérletezése szempontjából.

 

Betonépítészet tervezőknek

  1. helyezett: Bun Zoltán PhD – Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont

Markáns, professzionalista módon megtervezett, tiszta építmény, mely túlmutat azon, mint amit felvállalt. Funkcionálisan jól átgondolt, bravúros, szép látszóbeton megoldásaival jóval több, mint ami egy vásárcsarnoknál elvárható lenne. A profin átgondolt, egymáshoz illesztett funkciók élhető közösségi tereket alkotnak, egy egységként megjelenve a vásárcsarnok „piaci” funkciójával.

  1. helyezett: Jahoda Róbert,  Páricsy Zoltán – AVKF CAMPUS

Az egyik legizgalmasabb megoldás a használati érték növelésére, a kedvezőtlen adottságok ellenére, ami egy kényszerhelyzetet teremtve nagy kihívás elé állította a tervezőt és a megrendelőt. Építészetileg nagyon érdekes, a bővítés a meglévő épületekhez harmonikusan illeszkedő, azokkal nem rivalizáló, finom formák mutatják, hogy ilyet is lehet készíteni betonból. Külön említendő az egyház nyitottsága az újszerű dolgok alkalmazására, az elvárt funkcionalitás biztosítása mellett.

  1. helyezett: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál – Őrmezői P+R Parkoló

Finom darab, nagyszerűen megoldották a metrómegálló látszóbeton fokozatos kivezetését a felszínre érve. Kiemelkedő a térburkolat gondos megtervezése, ahol egyszerre 4 fajta betonburkolat találkozik.

Különdíj: Horák Debóra – Moduláris Beton Burkolat

Innovatív a terv, bátran kísérletezik a technológiával, ugyanakkor nem állapítható meg, hogy megvalósult-e, így nem felel meg mindenben a pályázati kritériumoknak.

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:

  1. helyezett: Pomázi Dorottya – Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya

A szép természeti környezetben megbúvó jól megoldások, kulturált elképzelések, ami nem rivalizál a környezetével, vigyáz arra, hogy azt ne rombolja szét. Nincs együttlátása a megépült látványtárral, mellyel egy tőről fakad. Kiváló ahogy a betont használja, mely nagyon sokféleképpen (tartószerkezeti és látszó beton) megjelenik. Külön bravúr, ahogy bátran alkalmazza a lőttbeton technológiát.

  1. helyezett: Jakab Zsófia – A pécsi TV-torony újragondolása

A város szempontjából szimbolikus létesítmény, mely a bővítés révén hasznos funkciókkal is jól ellátható építészeti egység. A torony bővítése teljesen illeszkedik a meglévő struktúrába, a magasítás és a tetején új erkély építése a csatolt statikai számítások alapján megvalósítható.

  1. helyezett: Hazler Edina – Pécsi Pollack Strand

Nagyon jól megfogalmazott műszaki leírás, kulturált pályázati anyag. Az elképzelés jól átgondolt, látványos, az egyetem területén lévő uszoda hasznosítása köré szervezve próbál egyetemi közösségi teret létrehozni, az egyes funkciókat egységbe fogni.

Különdíj: Tóth Gábor – Igali Gyógyfürdő

A beton lehetséges alkalmazásának egész arzenálja jelenik meg az elképzelésben, a tartó és látszóbeton alkalmazása egyedülálló. Ugyanakkor a tervéből nem derül ki, hogy hol kíván csatlakozni az eredeti, „hírnevet megalapozó” gyógyfürdővel (vagy gyógyfürdő épületeivel).

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

  1. helyezett: Gulyás Benjámin – Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás

Beton adalékanyagot készít bármilyen típusú üveghulladékból, ami fenntarthatóság szempontjából nagyon pozitív. Kiemelendő az innovatív elképzelés, újszerű, nagyon jó környezeti hatásaival.

  1. helyezett: Molnár Mercédesz – Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata

Érdekes megoldás a textil-megerősítés, mint új technológia, melynek során az olvasztott bazaltot szálakká húzzák. Azon túl, hogy nem tűzveszélyes, nagyon jól dolgozik együtt a betonnal. Gyönyörűen fogalmazott diplomamunka.

  1. helyezett: Ambrus Mária – Pernye – vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése

Fenntarthatóság szempontjából nagyon pozitív. A vörösiszap felhasználás technológiai lehetősége csekély (nem fogja megoldani annak deponálását), viszont a több évtizede deponált pernyéknél nagyon jól, és sokat lehet hasznosítani belőle.

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek az alábbi képgalériában.