Minden építés alapja 2021 – Díjazott betonmunkák

 

A  2021-ben – immáron hatodik alkalommal – kiírt „Minden építés alapja” betonpályázatra beérkezett pályázatokat a Bíráló Bizottság értékelte, és az alábbiakat részesítette díjazásban.

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:

  1. helyezett: Matus Viktor János – Oxigén Bunker

Komplex anyag, a kortárs építészeti forma megosztó ezen a helyszínen, de erős pozitív üzenet mind funkcióban, mind anyaghasználatban – a beton használata és annak előnyei (megbízhatóság, tartósság…) hangsúlyosak, új fejlesztés jelenik meg látszóbeton, környezetbarát, ipari melléktermékből. Eredményesen pályázhatott volna az innovációra és a körforgásos gazdaságra adott válaszokért meghirdetett különdíjért is.

  1. helyezett: Csepei Ferenc – Intermodális Közlekedési Központ, Győr

A város szintjén logikusan levezetett elhelyezésű és formálású az épület. Jó megoldások, aktív funkciók találhatók a fogadó- és az alatta lévő szinteken, a centrális szerkesztés jól szolgálja az alaprajzi elrendezést. Ugyanakkor a „betonhengert” körbefonó csigavonalra telepített épületrész aktivitása a jövőben tervezett funkciók ismeretének hiányában nem ítélhető meg. Jelentős mértékű a monolit- és az előregyártott beton felhasználása, de a pályázati terv nem hangsúlyozza eléggé a beton alkalmazásának előnyeit

  1. helyezett: Hegedűs-Lukács Gábor – Sóstói Szabadidőközpont kialakításának terve

Az extrém sportokat részletesen ismertető szakdolgozat színvonalától kissé elmarad a tervezett létesítményé. Az épület szerkezeti felépítése, összhangja jó, az épület minden porcikája élettel teli. Ugyanakkor a súlypont eltolódik a szakmaiságról.

  1. helyezett: Ortvein Csaba – Új tűzoltólaktanya és katasztrófavédelmi központ Veszprémben

Ennyire lejtős terepen tűzoltóságot elhelyezni nehéz és nem is biztos, hogy teljesíthető tervezői feladat. Az épület tulajdonképpen a nagyon részletesen és pontosan megfogalmazott funkció felöltöztetése. Előnyös a sok látszó beton és az előregyártott elemek alkalmazása. Hangsúlyos az ipari esztétika, szerencsés a talajkollektoros hőszivattyú betervezése.

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

Díjazott: Őze Csilla – Puccolános tulajdonságú cement kiegészítőanyagok vizsgálata

A Kaolin termikus elemként való alkalmazása jó ötlet, ugyanakkor a 10% klinkerhelyettesítésen már túl vagyunk. Magyarországon nem létező Kaolint használt, így nem releváns, ugyanakkor nagyon jó elméleti alapot és komplex minősítési módszert dolgozott ki. A témát folytatni tervezi hazai anyagokkal.

Különdíj: Bognár Angéla – Beton-kötés a 3. kategóriába tartozó kísérleti beton modul kollekció

Művészeti gondolatok kifejezésére alkalmas, kreatív iparművészeti alkotás, érdekes textúrák és speciális betonösszetétel a finom textúrák megjelentetésére. A körforgásos szempont kimutatható, de az alkalmazási ellentmondások szembeötlőek (tisztíthatóság, újrahasznosíthatóság).

 

Az innovációra és a körforgásos gazdaság kihívásaira adott megoldások, válaszok:

Díjazott: Csepei Ferenc – Intermodális Közlekedési Központ, Győr

A beépítési területen lévő logisztikai terület bontásából keletkező anyagok újrahasznosítása a beton zúzásával, a helyszínre telepített ideiglenes keverőtelep létesítésével, ami a felmerülő logisztikai problémákat jelentősen csökkenti.

Gratulálunk a díjazottaknak!

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek Facebook-os képgalériában.