Minden építés alapja 2022 – Díjazott betonmunkák

A 2022-ben hetedik alkalommal kiírt betonpályázat keretében összesen 13, rendkívül magas színvonalú pályamunka érkezett, azonban az „Innovatív alkalmazás” kategóriában benyújtott egyetlen pályázat nem felelt meg a kritériumoknak, ezért a Bíráló Bizottság úgy döntött, hogy ebben a kategóriában nem hirdet eredményt.

Az egyes kategóriákban a Bíráló Bizottság által díjazásban részesített kiemelkedő pályamunkák a következők:

 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:

 

  1. helyezett: Horváth Attila – a Pécsi Tudományegyetem hallgatójának Pécsi Obszervatórium c. diplomaterve

Jó helyválasztás: a dombtetőn megjelenő monolitikus sziklatömeg, „stilizált kőtömb”. Erős előképek és építészeti koncepció: kívül-belül látszóbeton, egy kilátóval kiegészítve. Az obszervatórium homlokzata lényegében az épület tömege, mely, mintha kapcsolatot keresne az ősi mezopotámiai toronytemplomokkal, tartalmilag és formailag is. A tömegképzésnek adekvát az anyaghasználat, a választott beton, nagyon szépen hangsúlyozza a beton hagyományos és újonnan felfedezett előnyeit: a kis súlyt, az öntömörödő képességet, a vízzáróságot, az időtállóságot és az esztétikumot.

  1. helyezett: Csepei Ferenc – a Győri Széchenyi István Egyetem hallgatójának Kővágóörsi Kulturális Központ és Művésztelep c. diplomaterve

Rendkívül érdekes és alapos munka, szép terv. Erős személyes kötődés a helyhez, a hagyományokhoz, szuper érzékeny terv minden tekintetben (telepítés, tömeg, környezet, funkció, anyaghasználat): egyszerű formák, anyagok, szép a környezetbe illesztés, és mindezt nagyon magas színvonalú megalapozó tanulmány előzte meg. A formai megoldásokon túl a környezethez illeszkedést garantálják az épületekben alkalmazott szerkezetek, anyagok. Végig követi „a beton folyékony kő” alapelvet az előregyártott és félmonolit betonfalú épületek esetében is. 

  1. helyezett: Szilágyi Eszter – az Óbudai Egyetem hallgatójának Fauna Australia c. diplomaterve

Felelős, környezettudatos építészeti hozzáállással a funkcióhoz, a helyszínhez jól megválasztott formálás és építéstechnológia. Szépen taglalja a 3D betonnyomtatás előnyeit, amelyeket egy különleges élettér megalkotásán keresztül mutat be. Mindez nagyon okos és szép, ezért meggyőző tervlapokon bemutatva. Külön értékelendő az innovatív megközelítés, ezért a Bíráló Bizottság különdíjban is részesíti.

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

  1. helyezett: Nagy Csaba – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának Speciális tulajdonságú látszóbeton tervezése c. munkája

A pályamunka remek méltatása a beton „dicsőségének”, a pályázó igyekszik tudatosítani a beton újkeletű erényeit is a hagyományosak mellett. Tükrözi a pályázó komplex szemléletmódját, olyan anyagfejlesztés, amely a minőségi szempontok mellett esztétikai, szilárdsági, tartóssági és gazdaságossági szempontokat egyaránt figyelembe vesz. További előnye, hogy az elképzelés a jelenlegi gyakorlatban is megvalósítható, mivel a szükséges technológia rendelkezésre áll.

  1. helyezett: Miklós Merse – a Pannon Egyetem hallgatójának Szimulált radioizotópok immobilizációjának vizsgálata mikroszilikával aktivált geopolimerekben c. munkája

Rendkívül aktuális téma és nagyszerű anyagtudományi fejlesztés, magas színvonala kiváló alapja lehet egy tudományos munkának. A pályázó alaposan megvizsgálta a kutatás irányvonalát meghatározó kérdésekkel kapcsolatos pro és kontra érveket, realisztikusan kezeli a geopolimerekben és a cementekben rejlő lehetőségeket. Érzékelhető, hogy a pályázó nagy lelkesedéssel van munkája iránt.

  1. helyezett: Erdei Gábor – a Pannon Egyetem hallgatójának Építési betonhulladék újrahasznosítási lehetőségeinek vizsgálata habosított geopolimer alapanyagként c. munkája

A pályamunka remekül illeszkedik a jelenlegi betonkutatások irányvonalába, környezetvédelmi és anyagtakarékossági szempontból egyaránt előremutató. Valódi termékfejlesztés, amely nagyon alapos, széleskörű, de célorientált minőségi vizsgálatokon alapszik. Külön értékelendő az innovatív megközelítés, ezért a Bíráló Bizottság különdíjban is részesíti.

Gratulálunk a pályázóknak!

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek Facebook-os képgalériában.