Minden építés alapja 2023 – Díjazott betonmunkák

A 2023-ban ismét kiírt „Minden építés alapja” pályázatra többségében rendkívül magas színvonalú pályamunkák érkeztek. Volt olyan pályázat, ami nem felelt meg a kritériumoknak, ezért kizárásra került.

Az egyes kategóriákban a Bíráló Bizottság által díjazásban részesített kiemelkedő pályamunkák a következők:

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak: 

  1. helyezett: Fabók Luca – a Debreceni Egyetem hallgatójának Underground c. diplomaterve

Építészetileg izgalmas téma, a funkcióval adekvát megoldás, fényaknájával lecsalja az alsó szintekre is a felszín fényeit. Rengeteg betont használ, attraktív, érdekes építmény. Brutalista megközelítésével megidézi a kort, melyben a bunker épült. Bemutatja hogyan lehet látszó, lőtt betont alkalmazni a változatos közösségi terek kialakítására. Értékes koncepció, izgalmas belső tereivel fogalmazza meg építészeti üzenetét. A terv legfőbb érdeme, hogy felhívja a figyelmet az ötvenes évek e különleges földalatti építményére és egy nem mindennapi diplomaterv témájává teszi.

 

 

  1. helyezett: Varga Judit – a Soproni Egyetem hallgatójának Szőlőmag-feldolgozó c. diplomaterve

A nagyon szép táji környezettel tökéletes összhangban, a hulladék újrahasznosítását tartja fókuszban a terv. Építészetileg alaposan átgondolt, a beton alkalmazása 3 szinten (tartószerkezet, látszóbeton, szálszerű burkolat) is megjelenik. Funkcionalitás és játékosság jelenik meg a tervben. A pályázó magas építészeti minőség mellett mutatja be, amit tud: van szerkezet, metszet, üzenet, grafika, képi előzmény, és keresi a megoldást a saját kérdésére. Jól bánik a szerkezetekkel, anyaggal, színekkel. Jól megoldott az épület terepre ültetése, és gyümölcsöző a mérnöki és a művészi szemlélet

 

  1. helyezett: Hernádi Zsombor – a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatójának Lükeion, XI. ker. / Transzdiszciplináris Szakkollégium Újbudán c. diplomaterve

Gazdag, valamennyi szakágra kiterjedő terv kolledek szisztémás alsó lepényszintekkel. Építészetileg nem túl erős, a betonépítés lassú leépítésére fókuszál, de súlyos tévedéseket fogalmaz meg, félreértelmezett adatokra támaszkodik. A megfogalmazott beton-kritikákra igyekszik megadni a jövőre vonatkozó, lehetséges válaszokat. A leglaposabban kidolgozott pályázat, de közepes építészeti minőségű. Annak ellenére, hogy nagyon odafigyel a fenntarthatósági szempontokra. a pályázat a kiírás céljának való megfelelés kérdését veti fel.

 

Innovatív alkalmazás különdíját Varga Judit – Szőlőmag-feldolgozó c. munkája kapja.

Előregyártott betonelemek alkalmazásának különdíját Szekeres Zsanett – Társasház Ajkán c. munkájának ítélte a Bíráló Bizottság.

 

 

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

1. helyezett: A pályázó a pályázatát visszavonta.

2. helyezett: Oláh Zsuzsanna – a Miskolci Egyetem hallgatójának Üveghulladék, tojáshéj és erőműi pernye szinergikusan történő újrahasznosítása hőszigetelő üveghabként c. munkája

Nem kimondottan betonos a téma. Kidolgozása korrekt, felépítése logikus, több iparágból származó hulladék tényleges újrahasznosítása a célja. Kimondottan a technológiai fejlesztést megalapozó munka. Egyidejűleg a kiírás több részére is válaszol, jól dokumentált, a fejlődés számára hasznos megállapításokat tartalmaz, ugyanakkor a keletkezett hulladékok felhasználható mennyisége kérdésessé teszi a gyakorlati életképességét.

 

 

Innovatív alkalmazás különdíját Oláh Zsuzsanna – Üveghulladék, tojáshéj és erőműi pernye szinergikusan történő újrahasznosítása hőszigetelő üveghabként c. munkájának ítélte a Bíráló Bizottság.

Gratulálunk a pályázóknak!

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek Facebook-os képgalériában.