Az Andramatin építészstúdió hatalmas, a homlokzaton jócskán túlnyúló betontetővel védi meg az indonéziai Bandungban található, üvegfalú IH Residence-t, a heves esőzésektől és a közvetlen napfénytől.

A holland gyarmati kastélyok újraértelmezéseként tervezett otthon kontrasztos kapcsolatot teremt a helyszín lejtős kertjével, a süllyesztett medence, egy rámpa és egy híd segítségével.

A telek közepén található a keskeny, vasbetonvázas ház, amelynek földszintjén a lakóterek és a gyermekszobák nagy része üvegfalú.  Mivel Bandungban nagy mennyiségű csapadék hullik, illetve az üvegfalak, valamint az alatta lévő medencék árnyékolása is feladat volt, kiváló megoldásnak bizonyult a homlokzaton majd ötméterrel túlnyúló, ereszes betontető betervezése és megépítése.

Az otthon nyugat felé nyitottabb, köszönhetően az üvegfalaknak, amelyek a medencére néznek. A keletre néző első emelet zártabb, hogy nagyobb magánéletet biztosítson a hálószobáknak.

Attól függetlenül, hogy a ház meglehetősen sokféle funkcióval bír, rendkívül tágas terekkel rendelkezik. Az épület nagy tömegét tökéletesen egyensúlyozzák a hatalmas teraszok és medencék.

Forrás: Dezeen

Tervező: Andramatin

Fotók: Mario Wibowo