Minden építés alapja 2016 – Díjazott betonmunkák

Nyertes betonmunkák

A Beton Fesztivál keretében díjaztuk a második alkalommal kiírt „Minden építés alapja 2016” tervezői pályázat legjobb munkáit. A tavalyihoz hasonlóan idén is színvonalas pályamunkák érkeztek, amelyeket független, szakmai zsűri véleményezett. A pályázat harmadik helyezettje Molnár Zoltán lett, akinek Beton recepciós pult munkája igazán különlegesen mutatta be az anyagot. Második helyen Balatonkenesei nyaralóépület projektjével Bulcsú Tamás és Fortvingler Éva végzett. Az első helyen két remek munka, Szabó Levente köztéri pavilonja Sopronban, valamint Vasáros Zsolt Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten projektjei nyerték el a leginkább a zsűri tetszését.

A díjazásban részesített pályamunkák szakmai értékelése

  1. helyezett: Vasáros Zsolt, Rudapithecus Látványtár a Majomszigeten

A beton sokrétű alkalmazhatóságának bemutatása a Majomszigeten található Rudapithecus Látványtár esetén megkérdőjelezhetetlen. Az alkotás egyértelműen a betonról szól, amely nyers, ugyanakkor markáns, már-már „rettentő” mennyiségű felhasználásával tudatos tervezői munkára utal. Az épületkomplexum színével, megjelenésével tökéletesen alkalmazkodik környezetéhez, kialakítása pedig tökéletesen megfelel a látogatóközpont funkciónak. Precizitás és jól átgondolt tervezői munka jellemzi, amelyről a részletek (beton ülőbútor) is tanúskodnak.

3735_felsotelekes_kulterulet_rud_2015_foto_33

  1. helyezett: Szabó Levente, köztéri pavilon soproni Várkerületben

A soproni Várkerületben található köztéri pavilon elhelyezése a lehető legjobb. Rendkívül igényes kialakítás, jól átgondolt, precíz tervezői munka jellemzi. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a műleírásban is 6 féle rétegrend szerepel. Az alkotás a mai beton építészet összes szükséges ismérvét magában hordozza, amely ilyen szintű tervezői gondosság nélkül nem jöhetett volna létre.

sopron_varkerulet_foto_05

  1. helyezett: Bulcsú Tamás és Fortvingler Éva, nyaralóépület Balatonkenesén

A Balatonkenesén található nyaralóépület méltán került be a díjazott pályamunkák közé, hiszen az építés során meghatározó szerephez jutottak a különböző betonfelületek. Az épület pozícionálása kiváló, mondhatni teljes szimbiózisban ”él” az őt körülölelő természeti környezettel. Külön kiemelendő, hogy a tervezők ügyeltek a környező ingatlanokra is, így a lapos tetős megoldással a nyaraló mástól nem veszi el a kilátást. A belső tér kialakítása során is megjelenik a beton, amely szintén pozitívum.

bkenese_hosszumezo_05

  1. helyezett: Molnár Zoltán, KREA Kortárs Művészeti Iskola – Beton recepciós pult

Örömteli látvány, amikor egy művészeti iskola ilyen impozáns fogadóhelyiséggel rendelkezik, ráadásul a beton, mint dekorációs elem is megjelenik. Figyelemre méltó, hogy az alkotó a beton színezését nem anyagában oldotta meg, hanem megvilágítással érte el a különleges hatást. További pozitívum, hogy a kialakítás során az egyes beton elemek nem a helyszínen készültek, hanem előregyártást követően kerültek összeállításra.

20160731_beton_palyazat-krea_beton_recepcios_pult_-_03

Díjazásokból nem volt hiány, hiszen a Fesztiválon jutalmazták a zárt, hallgatói pályázatokat is. A MABESZ a Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjainak munkáit díjazta: Baricsa Barbara – Mezőgazdasági csarnok-sertéshizlalda; Kiss Tamás – Mélyalmos tehénistálló tervezése; Kocsis Tamás – Alommentes tehenészet; Tarjányi Tünde – Gabonatároló; Vecsey Márton – Mezőgazdasági szerelő műhely és gépszín; Karasz Melinda – Sertéshizlalda.

A CeMBeton a Miskolci Egyetem Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai Intézet hallgatójának, Szenczi Ágnesnek a „Szálerősítésű geopolimer fejlesztése melléktermék anyagáramokból” című munkáját ismerte el!

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek Facebook-os képgalériában.