A brit RX Architects stúdió terveit a mediterrán tengerparti házak ihlették. A Seabreeze, egy kelet-sussexi tengerparti nyaraló, amelyet különleges, anyagában színezett rózsaszín betonból építettek.

Az angliai Camber Sands strandján található ház egy háromgyermekes házaspár részére készült.

Az RX Architects egy játékos otthont hozott létre, amelynek belső terei alkalmazkodnak a család különböző igényeihez.  Mivel azonban a ház egy különleges és tudományos jelentőségű, természetvédelmi területen található, alapterületét és megjelenését jelentősen korlátozták a tervezési irányelvek, amelyek csak az eredeti épülethez hasonló megépítését tették lehetővé.

A szándék az volt, hogy egy kényelmes és egyúttal szórakoztató otthont teremtsenek, amely párként és családdal is élvezhető, illetve fontos szempont volt az is, hogy akkor is megfelelő környezetet biztosítson, ha a gyerekek kicsit idősebbek lesznek.

A Seabreeze-t külsőleg a sík homlokzata teszi különlegessé, mivel az ablakokat párkányok nélkül tervezték, hogy megakadályozzák a homok esetleges felgyülemlését. A rózsaszín pigmenttel színezett, mikroszál erősítéssel készült beton pedig segít ellenállni a nagy szélnek, az állandóan mozgásban lévő homoknak és a sós levegőnek. A szomszédos házak jelentős karbantartást igényelnek a szélsőséges időjárás és a homok miatt, amely gyorsan bejut az épületszerkezetbe és elkezdi tönkretenni azt.

A fenti megfontolásból az épületet ereszcsatorna nélkül tervezték, mivel a homok azt is eltömítheti. Így a víz a házról egyből a homokba folyik, ahol természetes módon elszivárog. A ház a rózsaszín mediterrán tengerparti házakat idézi azok természetes vakolt homlokzatával. Ez a különleges szín borult napokon visszafogott, míg világosabb napokon élénkebb megjelenést kölcsönöz.

A Seabreeze belülről egy nyitott terű nappaliból áll, nagy ablakokkal, amelyek a tengerpartra néznek, de van még itt három kétágyas hálószoba, két saját fürdőszoba és egy családi fürdőszoba is. A házban helyet kapott továbbá egy kellemes SPA részleg, gőzfürdővel, szaunával és merülőmedencével. A nagyobbik hálószoba tengerpartra néző ablaka úgy lett kialakítva, hogy egyúttal egy hangulatos kis ülőkét is képezzen, így aki ott ücsörög annak az az érzése támadhat, hogy a tengerpart felett lebeg.

Forrás: dezeen

Tervező:  RX Architects

Fotók:  Richard Chivers