Kihirdették a „Minden építés alapja 2015” tervezői pályázat eredményét

Idén első alkalommal került kiírásra a „Minden építés alapja 2015” pályázat, amelyre betonból tervezett köz- és lakóépületek, telephelyek és üzemek építész tervezőinek jelentkezését várták. A győztes pályamunkákat szeptember 30-án hirdették ki a hagyományteremtő céllal megrendezett Beton Fesztivál keretében. A pályázatot a beton.hu, a Magyar Cement-, Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton) valamint a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ) és tagvállalataik támogatták.

A pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet a beton nem mindennapi környezetben történő alkalmazhatóságára, illetve megmutassa, hogy a beton többet jelent egyszerű tartószerkezetnél és alapozáshoz használt anyagnál, hiszen sokoldalú felhasználási lehetőséget rejt magában. További célja, hogy megismertesse a szakmával és a közvéleménnyel a lakóépületek, telephelyek és üzemek mellett azokat a középületeket is, melyek építéséhez az elsődlegesen alkalmazott anyag a beton volt.

Az idén első alkalommal kiírt pályázat azokat az építészeket szólította meg, akik a tervezés során nem csak a szokványos szerkezeti elemek megvalósításához használják a betont, hanem egyedi, különleges megoldásokra is. A legjobb építészeti projekteket elismert, független szakmai zsűri választotta ki, az eredményhirdetésre pedig a Beton Fesztivál keretében került sor. A színvonalas alkotások közül kiemelkedett a budapesti 4-es metró Kálvin téri állomásának épülete, így Erő Zoltán pályamunkája lett az első helyezett. Dr. Márkus Gábor, a Zircre tervezett Bakonyi kempinget kiszolgáló látszóbeton fürdőépülettel a második helyezett, míg a harmadik helyet megosztva nyerte el két pályázó: Földes László projektje, a Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont és a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház, amely Józsa Dávid munkájának köszönhető.

A pályázat keretében összesen 10 pályamunka érkezett. Ezek értékelését független, elismert, szakmai zsűri végezte. A bírálóbizottság értékelése a beérkezett pályázatokról:

Bulcsú Tamás, balatonakarattyai lakóépület

A Balatonakarattyán található lakóépület tervezésében és megépítésében tervezői, valamint megbízói oldalról egyaránt felfedezhető a beton iránti bizalom, és az alkalmazásával kapcsolatos bátorság. Mindezek ellenére a beérkezett pályamunka dokumentációja alapján nem nyilvánvaló a beton, szokásos használaton túlmutató alkalmazása, a projekt nem mutat fel olyan különleges megoldásokat, amelyekkel a díjazott munkák közé kerülhetett volna.

Dobos Botond, Bitrial Vállalakozói Inkubátorház, Budapest 12. kerület

A Budapest 12. kerületében található inkubátorházat építészeti szempontból mindenképpen dicséret illeti, kiemelendő a környezetéhez való kifogástalan alkalmazkodása, valamint, hogy nem akarja mindenáron erőltetni a manapság divatos építészeti elemeket. A betonpályázat által megfogalmazott elvárásoknak azonban már sokkal kevésbé megfeleltethető. A beton egyértelműen mellékszereplőként van jelen, sok esetben a szabad szemmel nem, vagy csak nehezen észrevehető szerkezeti elemek részeként.

A Bakonyi kempinget kiszolgáló fürdőépület kiváló példája a beton „háziasításának”. Művészi megoldásokkal, különleges esztétikai élménnyel hozza hozzánk közelebb a betont. Megmutatja, hogy emberközeli anyagról van szó, valamint kiválóan reprezentálja a benne rejlő lehetőségeket, nagymértékben hozzájárulva ezzel a beton jövőbeli népszerűsítéséhez.

BETON (133)

Erő Zoltán, a budapesti 4-es metró Kálvin téri állomásának épülete

A budapesti 4-es metró Kálvin téri állomása, ahogyan a metróvonal többi eleme, világszínvonalú építészeti megoldás. Nemzetközi fórumokon több díjat is elnyertek más, a 4-es metró vonalán található állomások, éppen ezért nagyon fontos, hogy a legalább annyira színvonalas tervezésű és kivitelezésű Kálvin téri állomásra is felhívjuk a figyelmet. A pályázati kiírásban szereplő feltételeket maradéktalanul teljesíti, bárki számára elérhetővé, megtekinthetővé teszi a különleges betonszerkezeti, valamint látszóbeton megoldásokat.

Földes László, Kemenes Vulkánpark Látogatóközpont

A látogatóközpont méltán került be a díjazott pályamunkák közé, hiszen az építés során meghatározó szerephez jutottak a különböző betonfelületek. Belsőépítészeti szempontból magas színvonalon elkészített látszóbeton felületekkel találkozhatunk. Mint építészeti alkotás jól példázza, hogyan lehet a felületi megjelenést, a beton alkalmazásának sokoldalúságát szemléltetni. További pozitívum, hogy földrajzi elhelyezkedése ellenére nem az az anyag jelenik meg, amely kitermelését sokáig a helyszínen végezték.

Horváth Gábor, AX & AX látványborászat a Somogy megyei Kéthelyen

A Somogy megyei Kéthelyen található látványborászat tanúbizonyságot tesz a magyarországi bortermelés kiváló minőségéről, elismertségéről és világszínvonaláról, építészeti szempontból ugyanakkor a pályázatra nevezett épület nem tud felmutatni olyan különleges elemeket, megoldásokat, amelyek a beton nem mindennapi alkalmazását tükröznék. Külső tekintetében nehéz az épületen fellelni a borásztara utaló jegyeket, így az azzal történő azonosítása sem könnyű feladat. Tekintettel arra, hogy a projekt általános építészeti sztenderdekkel dolgozott, nem kerülhetett be a díjazott pályamunkák közé.

Jahoda Róbert, Boldog Meszlényi Zoltán templom

A kelenföldi Boldog Meszlényi Zoltán templom esetében egy műszakilag és részleteiben is nagyon alaposan megtervezett és megvalósított projektet ismerhettünk meg. Szimpatikus jellemzője, hogy a környezetével történő kapcsolatkereséshez a betont hívta segítségül, azonban a projekt nem elsősorban erről az építőanyagról, és az ebből az anyagból megvalósítható különleges megoldásokról szól, hanem egy nem mindennapi templomról, ahol a koncepció különböző elemei összességében már túlzó hatással bírnak.

IMG_6972 T+-th L+íszl+-

Józsa Dávid, Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

A beton sokrétű alkalmazhatóságának bemutatása a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház esetén is megállapítható. Egyértelmű koherencia mutatkozik kő és beton között. A gyönyörűen kialakított színházterem padlózata, a finombeton bútorelemek és egyéb betonfelületek következetes anyaghasználata tökéletesen illeszkedik a kőfejtő monumentális és rusztikus megjelenéséhez. A két meghatározó anyag, a rozsdamentes acél, és a beton következetes használata tovább erősítik a letisztultság érzését.

Pulai Sándor, a Siófok Kézilabda Club Kft. sportcsarnoka

A sportcsarnok még befejezetlen állapotában történő nevezése a véleményalkotást is nehezebbé teszi. Mindenképpen kiemelendő a mérnöki szempontból már-már bravúrosnak minősülő beton tartószerkezet koncepciója és megépítése, azonban a pályázat kiírásának már nehezen feleltethető meg, hiszen abból nem derül ki, hogy a beton alkalmazásának milyen egyéb, különleges módjai léteznek. Amennyiben a projekt későbbi szakaszában a homlokzati terven szereplő elemek látszóbetonból készülnek, úgy egy későbbi pályázat keretében ígéretes pályamunkáról lehet szó.

Vékony Péter, a budapesti Rudas Gyógyfürdő bővítése

Minden esetben kihívásokkal teljes feladat és hatalmas felelősség építészeti örökségekkel dolgozni. A budapesti Rudas Gyógyfürdő bővítése során a különböző látszóbeton felületek ugyan hangsúlyos szerephez jutottak, kivitelezésük minősége is vitathatatlan, a korábbi épületszárnyak folytatásaként azonban jobban figyelembe kellett volna venni saját környezetét, amelybe egy épületnek illeszkednie kell. A belső terek kialakításában szintén meghatározó elem a beton, viszont nagyon sok helyen rejtve marad a látogató előtt.

A beérkezett pályamunkák magas színvonalára tekintettel a kiírók a következő évben is tervezik a pályázat meghirdetését.

A beérkezett pályamunkákat bemutató képgalériát ide kattintva tekintheti meg.