A SuperEgg valamivel több mint 1 000 gallon, azaz 3 800 liter kapacitásával több mint kétszer akkora, mint bármely más hasonló tartály, beleértve a gyártó saját csúcsmodelljét. A betontartályban hatékonyabban, gallononként közel 30%-os költségmegtakarítással lehet hatalmas mennyiségű prémium minőségű bort előállítani.

A hagyományos fahordós erjesztéssel ellentétben a betonban történő erjesztés lehetővé teszi, hogy a bor megmutassa valódi egyéniségét, jobban hozza zamatában a tájjellegű ízeket, más idegen ízek nélkül.  Az organikus formák elősegítik az erjedést azáltal, hogy a sarkokat ívekkel helyettesítik, hogy az összes folyadék természetes módon keringhessen. Ezen kívül, az ívelt, kupolaszerű tartályfedelek nagy előnye, hogy a szőlőszemeket lefelé kényszerítik a folyadékba, így csökkentve a munkaigényes lefejtés szükségességét.

A beton jól viseli a meleget és a hideget és természetes szigetelőanyagként stabilizálja a belső hőmérsékletet. Ez a stabil hőmérséklet a borkészítés során fokozatos erjedést tesz lehetővé, mivel nincsenek olyan hőmérsékletingadozások, amelyek az élesztőt agresszívvá tennék. Ugyanezen okból kifolyólag a beton ideális a borok tárolására és érlelésére is. A beton szintén porózus, bár mikroszkopikus méretű, ez a tulajdonsága az, amiben az előregyártott betonok felülete felülmúlja a rozsdamentes acélt, amelynek felületi tulajdonságai túl tökéletesek az ideális erjesztéshez.

Forrás: concreteproducts.com

Fotók: www.concretewinetanks.com