Alice Trepp művésznő elsősorban szobrokat készít, hogy megörökítse az idő egy-egy pillanatát. Míg a művészek tárgyakat alkotnak, addig az építészek munkájuk nyomán azt is elérik, hogy az emberek benne is élnek abban amit ők építenek! A Trepp Atelier nem más, mint egy művész gondolkodásának és filozófiájának tükrözése.

Az Origlio közelében, az azonos nevű tóra néző falucskában található Trepp Atelier egyszerre munkahely és otthon. A Trepp Atelier úgy épült, hogy a lehető legtermészetesebben illeszkedjen a helyszín morfológiáját alkotó kontúrvonalakba, mindezt sok-sok látszóbeton felülettel megspékelve.

A főként a föld alatt elhelyezkedő épület ötlete az ókori görög színházakból inspirálódott, amelyeket úgy alakítottak ki, hogy simuljanak bele a természetes környezetükbe. Az Atelier észrevétlenül illeszkedik a terület kacskaringós fekvésébe. Úgy emelkedik ki a földből, mint a levelek, hogy környezete természetes tájképi elemének tűnjön.

A művész ecuadori származására utalva az épületet egy ”cenote” * köré tervezte, amely ikonikus vonásnak mondható. Az e köré épített két emelet pedig a vizualitás dinamikus játékát megteremtve keresztezi egymást. A belső és külső terek keverednek és újraalakulnak, folyamatosan kölcsönhatásba lépnek a fénnyel és a környező tájjal. A Trepp Atelier cenote-ja a természettel való találkozás tere. A cenote a nap előrehaladtával a fényviszonyok változásával és a vízen tükröződő, megtörő fénnyel az idő múlását jelképezi.

Forrás: ArchDaily

Tervező:  Mino Caggiula Architects

Fotók: Paolo Volonté

*A cenote (kiejtése: szenote) természetes módon kialakult kútszerű karsztképződmény; dolina vagy zsomboly. Bár a Föld több pontján előfordul, de ezzel a névvel Mexikóban, azon belül is a Yucatán-félszigeten a leggyakoribb, és a legismertebb cenoték nagy része is itt található.