„Xingu háza” a brazil városban Nova Limában épül. A jelenleg még építés alatt álló rezidencia egy hatalmas, 8000 négyzetméteres földterületen helyezkedik el, egy régebbi építkezésből maradt kőfalakkal szegélyezve, ősfás erdőkkel, füves fennsíkokkal és a hegyek lenyűgöző látképével körülölelve. Az egyik oldalban még egy barlang is található, amelyet borospincévé alakítottak.

A helyszínre hosszú kutatás eredményeként talált rá a brazil építész stúdió, amelynek végül sikerült az eredetileg elképzelt környezet minden elvárásának megfelelnie.  A legfontosabb szempont a legszebb kilátás megtalálása volt és a vágy, hogy fokozzuk a természettel való kapcsolódás élményét.  

A beépített új elemek fényes darabjai kontrasztosak a falak rusztikusságával és a meglévő, sűrű növényzettel. A természet költői módon épül be a házba, a belső és külső határok elmosódása révén.

Az lakóház fő része hat méterre emelkedik a föld természetes szintje fölé, egyedül álló kilátást nyújtva a hegyekre. Hátsó része a régi kőfalakkal körülvett sík részen, két betonpilléren támaszkodik: itt találhatók a vendégszobák, az iroda, a konyha és egyéb épületrészek. A ház formája átöleli a telek hátsó részét és annak sűrű növényzetét, míg az erdőben egy külön épületben került kialakításra a fürdő, a szauna, az öltözők, egy pihenőhelyiség és egy konditerem. A lakóháztól elkülönítve tervezett épület a fák közötti üres területen épül.

Az alsó szinten, a természetes a rekreációs területről közvetlenül megközelíthető a barlang, amelyet borospincévé alakítottak át. Ezen a szinten található a medence és egy tágas szabadtéri terület is, ahol a lakók pihenhetnek.

Forrás: designboom

Tervező: Tetro Arquitetura

Fotók: Tetro Arquitetura