Legyen szó egy épület tartószerkezetéről, egy hídról, vagy olyan látszóbeton elemekről, melyek formálják egy épület megjelenését, arculatát, egyre népszerűbb alapanyagként szolgál a beton. Mindezen megoldásokat az idei Beton Fesztiválon számos ámulatba ejtő példán keresztül is megismerhettük.

Immáron negyedik alkalommal, azonban első ízben az Európa Hajón került megrendezésre a beton.hu szervezésében, a Magyar Cement- Beton- és Mészipari Szövetség (CeMBeton), a Magyar Betonelemgyártó Szövetség (MABESZ), valamint tagvállalataik támogatásával a Beton Fesztivál. A rendezvény idén is megmozgatta a szakmát, az építészhallgatókat, építő-, és építészmérnököket, valamint a betont, mint alapanyagot kreatívan felhasználó művészeket.

Napjainkban a víz után a beton a leggyakrabban használt, és egyben a legfontosabb anyag a Földön, hiszen felhasználási lehetősége határtalan. Ezt tudhattuk meg az előadásokból és pódiumbeszélgetésekből, illetve ezt bizonyította a kiállítók által hozott számos betontárgy is. A program első két előadása, a maga nemében egy-egy kiemelkedő hazai projektet mutatott be. Az egyik a szegedi ELI-ALPS Lézeres Kutatóközpont „A” épületének tartószerkezeti kivitelezését ismertette. Ezt követően betekintést nyerhettünk az ország második körhídjának – a 47. számú főúton, a Hódmezővásárhely elkerülőn – építésével kapcsolatos részletekbe is.

Az ehhez hasonló létesítmények megtervezése és megvalósítása komoly mérnöki tudást igényel. Ezt a témát boncolgatta az első pódiumbeszélgetés, ahol az oktatók mellett, egy közelmúltban végzett, már gyakorló építőmérnök fejtették ki tapasztalataikat. A második blokk sem volt kevésbé izgalmas, hiszen azt szemléltette, hogyan lehet a betont esztétikummá formálni egy épület megjelenésében, vagyis milyen esztétikai szerepe van a betonnak korunk építészetében? Ezt a témát több előadó is körbejárta különféle aspektusból.

A fesztivál egyik kísérő eseménye a nagy népszerűségnek örvendő betontárgy kiállítás, melyre az idén 18 művész hozta el munkáját. A számtalan ékszerkollekció, használati tárgy és otthoni dekorációs elem közül a közönség szavazatai alapján hirdettek győztest. Ennél szemléletesebb bizonyítékra nincs is szükség ahhoz, hogy lássuk, a beton már régen több, mint építészeti alapanyag.

Szintén a hagyományokat követve, a fesztivál keretén belül hirdették ki a Minden építés alapja pályázat nyerteseit is. A szervezők idén is több kategóriában adtak át díjat:

Betonépítészet tervezőknek:
1. helyezett: Bun Zoltán PhD – Újpesti Új Vásárcsarnok és Kulturális Rendezvényközpont
2. helyezett: Jahoda Róbert, Páricsy Zoltán – AVKF CAMPUS
3. helyezett: Dévényi Márton, Gyürki-Kiss Pál  – Őrmezői P+R Parkoló    
Különdíj: Horák Debóra – Moduláris Beton Burkolat

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:
1. helyezett: Pomázi Dorottya – Búvárközpont és kutatóbázis, Rudabánya
2. helyezett: Jakab Zsófia – A pécsi TV-torony újragondolása
3. helyezett: Hazler Edina – Pécsi Pollack Strand
Különdíj: Tóth Gábor – Igali Gyógyfürdő

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:
1. helyezett: Gulyás Benjámin – Öblösüveg hulladékból történő üveghab gyártás
2. helyezett: Molnár Mercédesz – Vasbeton szerkezetek utólagos megerősítésének vizsgálata
3. helyezett: Ambrus Mária – Pernye–vörösiszap alapú geopolimer fejlesztése

 

Az esemény igazi különlegessége a dunai sétahajózás volt, melynek során – az ebéd elfogyasztása közben – lehetőség nyílt Budapest legszebb látványosságainak ritkán látott nézőpontból való megtekintésére.