A Hayes Group Architects ezzel az innovatív projekttel igyekezett újragondolni a több funkciós építészetet Palo Altóban, amely egy eklektikus negyedben található, közel a belvároshoz. A rendelkezésre álló terület elég szűk volt és korlátozott lehetőségeket kínált.

Az építész csapat célja a kereskedelmi és lakóépület integrálása volt egy meglehetősen kompakt helyen. Mindössze három fő anyagot – üveget, fát és betont – használtak fel, és az egész épületet a lehető legfenntarthatóbbá tették, így például rengeteg napelemes világítási megoldás került beépítésre. Az eredmény egy letisztult vonalvezetésű, minimalista szerkezet lett, amelynek az első és második emeletén üzlethelyiségek, a harmadik és negyedik emeleten pedig lakások találhatóak.

”Ezek a kellemes, élhető terek a dinamikus és modern negyed érzetét keltik, még is az egész emberies marad” – mondja Kevin Kudo-King, Olson Kundig, aki tagja volt az Andersen Bright Ideas Design Awards zsűrijének, amely a közelmúltban díjazta a projektet.

“Az épületben a beton keretként és szerkezetként történő felhasználása lehetővé teszi a nagy üvegfelületek kialakítását, amelyek jól kifejezik annak minimál stílusú esztétikai jellemzőit” – mondja Ravi Raj, a RARARA építészeti szakértője.

De a leglenyűgözőbb elem a kívül cikk-cakkban futó beton ”szalag”, amely vizuális érdekesség, az időjárás elleni védelmet is biztosítja.

”Csodálatos, ahogyan egy ilyen szűk helyen létre tudták hozni ezt a könnyű és szellős életteret” – mondja Lisa Iwamoto, az IwamotoScott építészeti szakértője. A csupán néhány anyag felhasználása növeli az épület karcsúságát és az általános átláthatóságot.

Forrás: dwell.com

Építész és fotók: Hayes Group Architects