A műtárgy egyszerre több funkciót is betölt, így egyszerre hullámtörő, védőgát, elemelt partfalú sétány és kiáltó is egyben.

Az Escaleras y Mirador Vela egy különleges atmoszférájú helyen valósult meg, megújult kontextus létrehozva a tenger és a szárazföld között.  Az erős ár-apály tevékenység ellensúlyozására és a közvetlen szomszédságában elhelyezkedő, egyedi megjelenésű W Hotel védelme érdekében akár egy egyszerű hullámtörő kialakítása is elegendő lett volna, ez a partszakasz mégis egyedülálló látványosságot nyújt, újraértelmezve a város és a tenger kapcsolatát.

A terület újragondolása egy zsákutca felszámolásával sokat javított a híres W Hotel és környéke megközelíthetőségén, emellett megoldja a problémát, hogy az olykor zabolázatlan tenger és a környékre látogatók békében megférjenek egymás mellett.  

A zömében vasbeton műtárgyat háromszög alakú, bio-receptív előregyártott látszóbeton panelekkel burkolták, amelyekben alacsony fenntartású száloptikás világítási rendszer, valamint némi őshonos növényzet (Lobularia Maritima, Lampranthus Spectabilis and Drosanthemum Floribundum) is helyet kapott.

Az Escaleras y Mirador Vela amellett, hogy kivételes vizuális élményt nyújt, a korábbi lezárt zsákutca megszüntetésével megkönnyíti a közlekedést az ezen a partszakaszon arra sétáló gyalogosok számára!

Forrás:                 ArchDaily

Építész:                EXTERNAL REFERENCE ARCHITECTURE

fotók:                   Adrià Goula