A Zeitz Museum of Contemporary Art Africa épülete az afrikai kontinens első kizárólag kortárs művészetet bemutató múzeuma, melyet Cape Town-ban találunk. Az épület egyedülálló, a beton szerepe azonban különösen hangsúlyos a tervezésben.

Az épület 2017 szeptemberében nyitotta meg kapuit és rögtön hírnevet szerzett magának az építészeti világban. A múzeum építészeti alapja maga is műtárgy, azt egy réges-régi gabonatárolóból alakították át és bővítették ki. A tervezők úgy döntöttek, hogy kivételes figyelmet szentelnek a beton felhasználásának. Az épület szinte teljes egészében betonból készült, ami megfelelő alapot biztosít a műalkotások bemutatásához. A belső terek részletes kidolgozása lélegzetelállítóvá teszi az épületet; magas mennyezetek, keskeny lámpák és üvegezett falak teszik izgalmassá az épület látványát. Az épület tervezője Thomas Heatherwick arra is büszke, hogy szinte véletlenül, de a tervezéssel a látványon túl egy nagyszerű akusztikai teret sikerült teremteni, így a koncertek alkalmával a hangszerek is kellemes rezgéssel csendülnek fel a térben.

Az épület teljes homlokzata betonba lett „burkolva”. Az építészek arra törekedtek, hogy egy sajátos, nemzetközileg elismert modern építészeti stílust hozzanak létre, figyelembe véve Afrika értékeit. A múzeum az építészet és a dizájn új hullámát hordozza magában.

Egy másik érdekesség a múzeum megvilágítása, amely a naplemente és a tengeri fények által meghatározott természetes fényben rejlik. Az építészeti elemek, mint például a nyers betonfalak, a beton oszlopok és a karcsú sávos ablakok teszik különlegessé az épület megjelenését. Az épület egésze tele van furcsasággal és modernitással, így bizonyítva be Afrika művészeti és építészeti értékeinek rendkívüli különlegességét.

Forrás:  Architecturaldigest

Fotó:     Iwan Baan

Építész: Heatherwick Studio