Cazú Zegers építészeti projektjeibe egy, az ábécé betűin alapuló elnevezési módot vezetett be a 2000-es évek elején. A „K” ház egy sorház, amely egy betű absztrakt szintézise, miközben alkotássá válik. Minden „betűház” egyedi kapcsolatban van a tájjal. A „K” ház a mediterrán éghajlat őshonos buja növényzetének köszönhetően sokszínű, ugyanakkor kifejezetten meredek terepen épült meg.

A kihívás volt, hogy olyan művet hozzon létre, amely kissé behatol a meredek domb gyomrába, amellyel Cazú Zegers az épület és a táj közötti párbeszédet szerette volna érzékeltetni.  A stratégia része volt, hogy a házat a telken meglévő néhány nagy kősziklával egybeépítsék. Így például a hálószobák a dombhoz rögzítve és a táj fölé függesztve egy „szikla” pilléren nyugszanak. Ez struktúrát ad a háznak, megoldja az alulról való megközelítés problémáját, valamint az önkormányzati előírások talajszintjének korlátozásához is igazodik.

Ez a tartóoszlopos szerkezet, amelyből az épület többi része különböző szinteken átlósan emelkedik ki a fő építményből, egy K betűt formáz. Végeredményében egy olyan ház épült, amely harmonikus párbeszédet folytat a földdel és a természettel, ráadásul egyszerre elegáns és egyszerű.

Forrás: ArchDaily

Tervező: Cazú Zegers

Fotók: Daniel Corvillón