AZ EMEI-HEGY HÁTTERÉBEN

A neri &hu a legendás Emei-hegyen, Emeishan városában valósította meg a Pernod Ricard whisky lepárlójának épületét. A helyszínül szolgáló spirituális hegyet, mint régi zarándokhelyet az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította korábban!

ERŐ ÉS FOLYÉKONYSÁG

Ez a lebilincselő helyszín a világot alkotó természeti elemek kettősségét példázza: a kínai „shan-shui” szó szerint „hegy-vizet” jelent. Míg a shan az erőt és az állandóságot, a shui a folyékonyságot és az átalakulást jelképezi. A két erő egyszerre ellentétes és egymást kiegészítő.

SZIMBOLIKUS KETTŐSSÉG AZ ÉPÍTÉSZETEN KERESZTÜL

A whiskey lepárló építészetével a neri&hu ezt a kiegyensúlyozott kettősséget igyekszik megjeleníteni. Az ipari épületet a népi kínai építészet modern megnyilvánulásaként önti formába, míg a látogatóépületek a terepbe simulva, elemi geometriai formák együttes megjelenéseként húzódnak meg.

A whisky lepárló üzem gyakorlatilag három hosszú, párhuzamos épületet alkot, a föld természetes, enyhe lejtőjébe ágyazódva, fokozatosan ereszkedő tetővonalakkal. A népi építészet motívumaként visszaköszönő agyagcserepek visszafogott textúrát kölcsönöznek a nyeregtetőnek, amely egy modern beton oszlop-gerenda szerkezeten nyugszik. A két látogatói élményépület két alapvető geometriaként formálódik meg: a kör és a négyzet. A kínai filozófiában ez a két forma az eget, illetve a földet jelképezi.

A kerek, kóstoló-élményépület részben a földbe süllyed, öt földalatti kóstolóteremmel, amelyek egy betonkupolás udvart vesznek körül, közepén pedig izgalmas vízesés teszi élővé a teret.  

Forrás:                 desigboom.com

Tervező:              neri & hu design and research office

Fotók:                   Chen Hao