Az indiai Sona College of Technology kutatóinak zöld technológiai innovációjaként szabadalmaztattak egy egyedülálló módszert, amely rögtön két 21. századi környezeti problémára is megoldást kínálhat: a világon a második legtöbbet használt természeti erőforrás a homok felhasználásának csökkentését,  valamint a műanyag hulladék újrahasznosítási lehetőségének egy újabb lehetséges megoldását!

A homok az építőipar és az építkezésekhez használt beton alapvető összetevője. Ráadásul a Föld betonkeverésre alkalmas homokkészletei rohamosan fogyatkoznak, ugyanis a természetes erózió következményeként legömbölyödött homokszemek (Pl.: sivatagi homok) nem alkalmasak betonkeverésre.

India évente közel 70 millió tonna homokot használ fel infrastrukturális fejlesztési igényeinek kielégítésére és ez a felhasználás évente 7 százalékkal nő! Ugyanakkor évente több mint 5 millió tonna műanyagot termelnek, amelynek csupán mintegy negyedét hasznosítják újra, a többi sajnos hulladéklerakókban végzi.

Hogyan tesztelték az innovatív ötletet?

A kísérletek során sikeresen alkalmazták az újrahasznosított, aprított műanyaghulladékot finom adalékanyagként a természetes homok részleges helyettesítésére a beton gyártása során. A Salemből és környékéről begyűjtött PET palackokat nagy aprítógépeken 4 mm-nél kisebb méretűre darálták, majd azt használták fel adalékanyagként. A betonba keverendő természetes homok 70 százalékát helyettesítették az aprított műanyaggal, miközben a helyi burkolólapokra vonatkozó szabványnak megfelelő szilárdságot értek el.

Forrás és fotó: India Today