Gőzerővel zajlanak a spanyol LaLiga-ban szereplő FC Barcelona ikonikus stadionjának, a Camp Nou újjáépítésének munkálatai! A klub közlése szerint a stadion bontását még júniusban kezdték el, és igen jól haladnak az építésével, már az új, harmadik lelátó szerkezetének alapjait is elhelyezték.

Az Espai Barça, az FC Barcelona igazgatótanácsának projektje, amely a Camp Nou stadion és környéke újjáépítését álmodta meg, a fenntartható fejlődésének előmozdítását szem előtt tartva. Ez magában foglalja a stadionból elbontott beton és acél újrahasznosítását, amelyet aztán az építési fázisban újra felhasználnak. A stadion teljes elkészültét 2025-re vizionálják, a Camp Nou befogadóképessége pedig 99 ezerről 105 ezer főre nő. 

A körforgásos gazdaságot a volt Miniestadi helyén felállított hulladékfeldolgozó üzem is támogatja, hogy olyan fenntartható stadion épülhessen, ahol az újrahasznosított beton és acél felhasználásával az újjáépítés során a széndioxid kibocsátás akár 50%-kal is csökkenhessen.

A futballstadionok építése hatalmas erőforrásokat igényel, amelyek között a jelentős mennyiségű beton és acél előállítása az egyik legszámottevőbb. Az FC Barcelona úttörő lépést tett a fenntarthatóság és az újrahasznosítás terén azzal, hogy a Spotify Camp Nou bontása során keletkező anyagokat ismét felhasználja az új stadion építéséhez. Ez a lépés a fenntarthatóságot és a körforgásos gazdaságot támogatja és csökkenti a széndioxid kibocsátást is.

Az újrahasznosítás folyamata kritikus szerepet játszik a fenntartható jövő megteremtésében. A beton és az acél újrahasznosítása különösen fontos, mivel ezek az anyagok hozzájárulnak a szén-dioxid kibocsátáshoz, mind az előállítás, mind a beépítés során. Az FC Barcelona megértette ennek fontosságát, és innovatív megoldásokat alkalmazva úgy döntött, hogy a bontás során keletkezett anyagokat újrahasznosítja.

A beton és az acél újrahasznosítása több lépésből áll. Először is, a bontási munkálatok során a betonelemeket és acélszerkezeteket gondosan szétszedik és elkülönítik más építési anyagoktól. Ezután ezeket az anyagokat az újrahasznosító üzembe szállítják, ahol először tisztítják majd feldolgozzák (törik, zúzzák).

A tört/zúzott betont újra fel lehet használni az új stadion építéséhez szükséges betonkeverékekhez. Ez nemcsak a természeti erőforrások megőrzését segíti elő, hanem csökkenti a hulladék mennyiségét is, ami a különböző hulladéklerakókban végezné. Az újrahasznosított beton környezetbarát alternatívát kínál az új építési projektek számára.

Az újrahasznosított acél szintén hasznosításra kerül az új stadionban, amely így jóval kevesebb energiát igényel, mint az új acél előállítása, ami tovább csökkenti a környezeti hatásokat. Az FC Barcelona nemcsak a beton és az acél újrahasznosításával járul hozzá a fenntarthatósághoz, hanem a körforgásos gazdaság elveinek is megfelel.

 

Erre példa az egykori Miniestadi területén felállított hulladékfeldolgozó üzem, amely addig működik, amíg az összes anyagot – amely eddig körülbelül 54 000 m3 – fel nem dolgozzák.

Körforgásos gazdaság és a széndioxid kibocsátás csökkentése a nyersanyagokkal való takarékosság, az érintetlen területek védelme és tiszteletben tartása szempontjából is mércét jelent.  Az eredmény az Espai Barça átépítési munkálatai széndioxid kibocsátásának jelentős csökkentése a felhasznált anyagok, az energia, a szállítás és az új anyagok gyártása tekintetében, így körülbelül 50%-os kibocsátás csökkenést érve el.

A Miniestadi területén a munkagépek által mozgatott törmelék nagy mennyiségű lebegő részecskét juttat a levegőbe. A katalán kormány által a legutóbbi aszályrendelet bevezetése óta korlátozzák a vízhasználatot, ami normális esetben jelentősen segítene a por ellenőrzésében és megszüntetésében. Az FC Barcelona már dolgozik egy olyan megoldáson, amely a környező szennyvíztelepekről származó harmadlagos víz felhasználásán alapul. Továbbá a munkálatok megkezdése óta részecskeérzékelőket helyeztek el a telephely körül, hogy folyamatosan ellenőrizzék a légszennyezettség szintjét, és biztosítsák, hogy mindent a helyi előírásoknak megfelelően csinálnak.

A klub rendszeresen tart után-követési megbeszéléseket a helyi lakosokkal, emellett állandó kapcsolatot tart fenn a barcelonai városi tanáccsal és a Les Corts negyeddel, hogy beszámoljon a munkálatok állásáról, valamint a tervezett intézkedésekről és az esetleges incidensekről annak érdekében, hogy lehetséges megoldásokat találjanak, és a lehető legkisebb kellemetlenséget okozzák a környéken élőknek.

Tavaly májusban az FC Barcelona BREEAM tanúsítványt kapott az Espai Barça projektre, amely igazolja, hogy a jelenlegi és a tervezett intézkedések meghaladták a BREEAM @ES URBANISMO fenntartható városfejlesztésre vonatkozó követelményeit.

Szintén tavaly áprilisban az FC Barcelona két Biosphere tanúsítványt is kapott, amelyek igazolják, hogy mind a klub, mind a múzeuma a társadalom és a környezet szempontjából felelős módon fejleszti termékeit és szolgáltatásait. (Igen, ezek nagyon fontosak!)

Forrás és fotók:  FC Barcelona