Mediterrán hangulat, napsütés, tenger, kő és megannyi látszóbeton felület! Röviden így lehetne leírni a Beef Architecti építészei által tervezett Casa Fly nyaraló épületét Mallorcán!

A szigetet gyönyörű természeti tájak, festői, jellegzetes kőből épült, hagyományokkal teli történelmi városok jellemzik. A mediterrán hangulat és a népi építészet tiszteletben tartását tükrözi a Casa Fly, a hagyományos technikák és anyagok – mint például a helyi kőbányából származó kövek – használatával. A kőhomlokzatot egy, a sziget építészetére tipikusan jellemző kialakításon alapuló, úgynevezett száraz technikával „Pedra en sec” építették. Ezt a helyi dizájnt az UNESCO 2018-ban az emberiség szellemi kulturális örökségének nyilvánította. Az esztétikán kívül a masszív homlokzat segít hűvösen tartani a házat a nyári hónapokban, télen pedig nagy potenciállal rendelkezik a hő felhalmozására.

Az épületben a fa, a helyi kő és a beton használata dominál, mindegyik sajátos építészeti szereppel. A lépcsőház melletti fa lamellák például függőleges tengelyeket, vagy másként szólva a ház „csontvázát” alkotják.

A ház elhelyezkedése minden szinten más-más kilátást tesz lehetővé. Az alsó szint vizuálisan összekapcsolódik a végtelen tengerrel, míg az emeleten elhelyezkedő szobákból az éjszakai órákban a gyönyörűen kivilágított város látható. A végtelenített medencéből nyíló kilátást pedig úgy érzékeljük, mint ha a medence vize összeolvadna a tengerrel és a látóhatárral.

A látszóbeton felületek funkcionálisan is lényegesek és a designt is nagyszerűen kiszolgálják!

Forrás: ArchDaily

Tervező: Beef Architekti

Fotók: Tomeu Canyellas