Az EOA Architects által tervezett ötemeletes, 85 000 négyzetméteres irodaházat úgy tervezték meg, hogy az épület a különböző betonipari eljárásokat és felhasználási módokat szemléltesse, továbbá hogy az irodaház végében lévő épületrész a vállalat kőbányájának mintázatát utánozza. Az épület üveg- és betonsávjai a kőbánya természetes kontúrjait és barázdáit tükrözik. Az irodaház belsejében a közlekedési útvonalakat biztosító spirális alakzat pedig, a betonmixer gépjárművek dobjaiban található csigák formájából merít ihletet.

Az épület az elsőtől az ötödik emeletig akadálymentesített. A falak, valamint a lift- és lépcsőmagok 45 cm vastagságú monolit betonból, látszóbeton minőségben készültek. A duplakonzolos betonlépcső méltóságteljesen „Zuhan” a lobbyba, megteremtve a szabad mozgás érzését, amely áthatja az egész épületet.

A belsőépítészet is utal a cég iparágára: az egyedi tervezésű lámpatestek a beton keverődobok formáit idézik, míg a lépcső ívelt alja a mixer gépkocsik betoncsúszdáira asszociálnak. Az oktatótermekben és a bárban található burkolatok egy része újrahasznosított, henger alakú vizsgálati próbatestekből készültek.

Az új irodaház kényelmi szolgáltatásokat is kínál, beleértve az étkezést, a fitnesztermet, az oktató- és közösségi helyiségeket, valamint az alkalmazottak közel 100 gyermeke számára kialakított bölcsődét.

Az épület hatalmas üvegfelületei a környezettel való kapcsolódást és világos tereket biztosítanak. A nagyszilárdságú (HPC) betonkeverékből készült, karcsú oszloppillérek elegáns megjelenést kölcsönöznek. Az épületben nincsenek derékszögek, minden lekerekített, ami dinamikus áramlás élményét eredményezi, amely szintén szemlélteti a betonban rejlő lehetőségeket.

A tervezőiroda elkanyarodott a brutalista beton kifejezésmódtól, hogy a fényt és a könnyedséget hangsúlyozza, továbbá meleg, barátságos környezetet teremtsen.  Az előcsarnok padlója a tervező EOA Architects és a megrendelő, az Smyrna Ready Mix koprodukciójában kifejlesztett egyedi betonkeverék, amely a terrazzóra hasonlít.

Az irodaház tervezésekor a fenntarthatóságra is nagy hangsúlyt fektettek, hiszen a beton fenntartható alapanyag, amelynek gyártása kevésbé terheli a környezetet és hosszú élettartama révén energiatakarékos megoldásokat tesz lehetővé. Az épületben alkalmazott beton szerkezetek és izolációs rendszerek kiváló hőszigetelést biztosítanak, csökkentve a fűtési és hűtési költségeket. Emellett a beton passzív hűtő tulajdonságai révén csökkenti az energiaveszteséget, mivel képes a hőt tárolni.

Az építőipar dinamikusan fejlődik és egyre inkább ráébredünk a beton, mint építőanyag jelentőségére és sokoldalúságára. Az SRM új irodaháza egy olyan épület, amely szakmai szemszögből kifejezetten a beton építészeti sajátosságait emeli ki, és lenyűgöző műszaki megoldásokat rejt. Az épület tervezése során kiemelten fontos szempont volt a beton megfelelő használata és bemutatása. Az építészek a beton szépségét és erejét kiemelő dizájnt alkalmaztak az épület külső és belső elemein, megannyi látszóbeton felülettel. Az épület egyszerre modern és organikus megjelenést kölcsönöz, amely harmonikusan illeszkedik a környezetébe.

Forrás:                 Building Design+Construction

Tervező:                EOA Architects

Fotók:                  Corey Gaffer, Gaffer Photography