Minden építés alapja 2019 – Díjazott betonmunkák

A 2019-ben ötödik alkalommal kiírt „Minden építés alapja” pályázat keretében összesen 17 pályamunka érkezett, melyek mindegyike megfelelt a kiíró által megfogalmazott kritériumoknak.

Betonépítészet tervezőknek:

A Bíráló Bizottság a kategóriában benyújtott pályázatok közül egy pályamunkát tartott a szakmai szempontok szerint értékelhetőnek:

Vadász Bence DLAMiklós Zoltán: Bp. IX. Csarnoktér – Meininger Hotel

A beton eme „lágyított” formájával olyan épületet alkottak, mely egyszerre képes belesimulni a környezetébe és uralni is azt. A belső, tágas terek kialakítása jól kihasználja a beton nyújtotta lehetőségeket. 

Betonépítés, építészet egyetemi hallgatóknak:

 A Bíráló Bizottság a kategóriában benyújtott pályázatok közül 5 pályamunkát tartott kiemelkedőnek: 

  1. helyezett: Kazi Zsolt – Biogázfeldolgozó és látogatóközpont, Budapest X. kerület

Építészeti szempontból nagyszerű terv, kreatív megoldásokkal. Egy klasszikus ipari épület, melyben kiemelkedő a környezettudatosság és a tiszta építészeti gondolkodás szerkesztés, ahol a betonnak kitüntetett szerepe van.

  1. helyezett: Ábrahám Gábor – Elzárás terei – Büntetés-végrehajtási intézet Székesfehérváron

Kicsit komor épület a funkcionalitásából adódóan, ugyanakkor, mint létesítmény teljesen jó, nagyon jól szervezi a tereket, kiváló választás a beton, racionális terv.

  1. helyezett: Bedő László – Füst Milán utcai Könyvtár

Nagyon elméleti az elképzelés, az épület mennyiségi és minőségi betonfelhasználás szempontjából is kimagasló. Jó és komplex terv, egészen filozofikus mélységekben mozog: “a művészet nem más, mint hiba a rendszerben”. A betontechnológia 3 kurrens anyagából dolgozik, az előregyártott kéregpanel és normál beton felületet együtt alkalmazza.

  1. helyezett: Rittgasszer Ákos – Univerzális partfejlesztés

Ötletgazdag és látványos közösségi tér, ahol a beton alkalmazásának előnyei szembetűnők, a matricás felületkezelésnek fontos szerepe van az esztétikai megjelenésben.

  1. helyezett: Tomasák Gergő – Kutató- és Látogatóközpont (Csillagda)

Szépen előadott, egyszerű terv. A nádasba nagyon diszkréten rejti el egy az épületet, tökéletes helyszínválasztás, ügyes megvalósítás.

Anyag, technológia egyetemi hallgatóknak:

A Bíráló Bizottság két pályamunkát kiemelkedőnek tartott, így mindkettőt első díjban részesítette. A kategóriában benyújtott pályázatok közül a kreatív pályamunkát nem tartotta a többi pályamunkával összehasonlíthatónak, ugyanakkor szakmailag kimagaslónak értékelte, így különdíjban részesítette:

  1. helyezett: Szecsődi Barbara – Alkáli aktivált cement-perlit kompozit rendszerek előállítási lehetőségeinek vizsgálata

Nagyon időszerű téma. A perlit mind minőségét, mind mennyiségét tekintve egy jelentős nyersanyaga Magyarországnak. Ezért is figyelemre méltó, hogy ennek az újszerű, – nevezzük „alternatív” betonnak –, az adalékanyagváza és a kötőanyaga is perlit alapú. Maga a kísérleti rész nagyon jól felépített, és többféle nyersanyagot is használ. Hasznos eredmények születtek, melyekből logikus következtetéseket vont le.

  1. helyezett: Balogh Levente – Betontörmelék újrahasznosítása adalékanyagként

Aktuális, a környezetkímélő alapanyagok felhasználását elősegítő téma. Az újrahasznosított betonadalékanyagok európai szabványok hatálya alá tartoznak, a terület műszakilag kellőképpen szabályozott. Az útalapba, útbetonba történő újrahasznosítás a bejáratott, a pályázat újszerű megközelítését a finombetonban és látszóbetonban történő hasznosítás jelenti.

  1. helyezett: Fóris Ildikó – Investigation of glass foam production from waste glass

A pályázat témája ugyan csak közvetve kapcsolódik a betonhoz, azonban a környezetkímélő megoldások keresése az alapanyagok előállítása területén is igen fontos. Az előállítási paraméterek optimalizálására kidolgozott vizsgálati program jól felépített, az eredményekből levont következtetéseket kellően megalapozzák.

Különdíj: Molnár Vanda – Concrete Project

Egyértelműen újszerű és magas színvonalú munkák a beton kreatív alkalmazása területén.

A nyertes pályamunkák megtekinthetőek az alábbi képgalériában.